YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, üniversitelerde bazı bölümleri sınavsız girilebilir hale getirmek için çalıştıklarını bildirdi.Özcan, ODTÜ Geliştirme Vakfı Lisesi son sınıfta okuyan oğlu Ömer Baran"ı YGS"ye gireceği ODTÜ Fen Edebiyat Fakültesi"ne getirdi.Özcan, burada gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, "ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan"ın üniversitelerde bazı bölümlere sınavsız girilmesine dair önerisi var. Bu mümkün mü?" sorusu üzerine Özcan, şöyle konuştu: "Bazı bölümlerin o türden sınavsız girilebilen bölümler haline getirilebilmesi mümkün. Bir müddetten beri onun üzerinde düşünüyoruz, hangi bölümler böyle olabilir diye. Mesela Almanya"da hukuk tahsili böyle biliyorsunuz.Herkes hukuka girebilir, başarılı olanlar devam eder, başarısız olanlar ayrılır.Onun gibi biz de bazı bölümleri imtihansız girilebilir hale getirmek için çalışıyoruz."

Özcan, "Bu ne kadar sürede gerçekleştirilir?" sorusu üzerine "Arz ve talebi biraz dengelersek kolay olacak. Oraya biraz yaklaştık. Birkaç yıl içerisinde tamamen mezun olan öğrenciler için üniversitelerimizde yerimiz olacak. O zaman bu türden sınavsız geçiş yapmak mümkün olacak" dedi.Gazetecilerin sorusu üzerine Baran Özcan da heyecanlı olduğunu söyledi."Bu sınav sistemi nedeniyle babana bir öfken var mı?" sorusuna Baran Özcan gülümseyerek, "Öfkem yok" yanıtını verdi. Baran Özcan, "Bu ülkedeki her vatandaş sınava girmek zorunda. Babam en iyisini bilir" dedi.Baran Özcan, Bilkent Üniversitesi"nin burslu İşletme programında okumak istediğini ifade etti."Bu sistem sizi olumsuz etkiledi mi?" sorusuna Baran Özcan, "Fikrim yok, göreceğiz" yanıtını verdi.

Gazetecilerin Baran Özcan"a "sınava sıkı çalışıp çalışmadığını" sormaları üzerine baba Yusuf Ziya Özcan araya girerek, "Biraz çalıştı gibi. Ne kadar sıkı bilmem ama" dedi.Yusuf Ziya Özcan, oğluna ne gibi telkinlerde bulunduğunun sorulması üzerine, "Devamlı çalışmasını ve motivasyonunu kaybetmemesi gerektiğini söylediğini" kaydetti.Yusuf ziya Özcan, heyecanlı olup olmadığını soran gazetecilere, "Her veli gibi ben de biraz heyecanlıyım" diye konuştu.Özcan, soru üzerine oğlunun sınavdan çıkışını beklemeyeceğini, bir programı nedeniyle yurtdışına çıkacağını söyledi.Yusuf Ziya Özcan, oğlu Baran ile saat 09.15 sıralarında sınava girecekleri ODTÜ Fizik Bölümü"nün bulunduğu binaya geldi. Baran"ı annesi ve kardeşi de yalnız bırakmadı.Yusuf Ziya Özcan, oğlu Baran sınav binasına girerken kalem ve silgisinin yanında olup olmadığını sordu ve daha sonra oğluna sarılıp öperek, başarı diledi.





BÜYÜK SINAV BAŞLADI: 1 MİLYON 512 BİN ADAY TER DÖKÜYOR

Üniversitede okumak isteyen 1 milyon 512 bin 450 adayın katıldığı ve bu seneden itibaren iki aşamalı uygulanacak olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) başladı.

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, tüm sınav merkezlerinde sınavın sorunsuz başladığını bildirdi.

Üniversiteye girişte getirilen yeni sistemin ilk kez uygulandığı YGS, Türkiye"de tüm il ve bazı ilçe merkezleri ile KKTC"nin başkenti Lefkoşa"da saat 10.00"da başladı. Sınav, toplam 5 bin 183 binada, 79 bin 973 salonda gerçekleştiriliyor.

Sınavda bina sorumlusu, bina yöneticisi, salon başkanı, gözetmen, denetmen, hizmetli ve nakil kuryesinden oluşan toplam 234 bin 94 kişi görev alıyor.

Adayların çoğunluğu, sabah erken saatlerden itibaren sınav yerlerine geldi. Sınav binalarının bulunduğu cadde ve sokaklarda trafik yoğunluğu yaşandı.

Binaların bahçesinde sınav saatini bekleyen çoğu adayın heyecanını, birlikte geldikleri aileleri ve yakınları yatıştırmaya çalıştı.

Adaylar, kimlik ve güvenlik kontrolleri yapılarak salonlara yerleştirildi. Yerleştirme işlemlerinden sonra salon başkanı adaylara sınavda uyulacak kuralları hatırlattı ve önce cevap kağıtları ardından soru kitapçıkları dağıtıldı.

Sınavda adaylara, Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri testlerinin her birinden 40"ar soru yöneltiliyor.

Tek oturumda tamamlanacak sınav 160 dakika sürecek.

Milliyet