Yerel kontenjan nedeniyle sondan 120'ncinin kazandığı, ilk bin 500'e girenin kaybettiği 'Başpolislik' sınavının 'sicili' de tartışma yarattı...

AKŞAM 'merkezi' yöntemle yapılan sınavda, yerel kontenjan uygulandığı için ortaya tuhaf sonuçlar çıktığını duyurmuştu. Sınavda, puanlama sistemine şubatta yürürlükten kaldırılan sicil notlarının da dahil edildiği ortaya çıktı. Sicil notu uygulaması, 13 Şubat'ta kabul edilen Torba Yasa'yla yürülükten kaldırılmıştı. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'ndaki değişiklikle, memurlar için görevde yükselme şartı olan 'yüksek sicil notu' yerine 'disiplin cezası almama' kriteri getirilmişti. Ancak 11 gün sonraki sınavda sicil notları dikkate alındı.

GİRİŞTE DE BAKILDI: Başpolis sınavına girecek adaylara bile 'yüksek sicil notu' şartı getirildi. Yönetmeliğe göre; sınava giren 10-23 yıllık polislerle 24 yıl ve üzeri hizmeti bulunan polislerin puanları farklı formüllerle hesaplandı. Ancak iki formülde de sicil notlarına yer verildi. 10-23 yıllık polislerin puanları, son üç sicil notu ortalamasının %10'u, eğitim düzeyi puanının %10'u, mesleki kıdem puanının % 10'u ile yazılı sınav notunun % 70'inin toplamıyla elde edilen puandan son 5 yılda aldığı her idari ceza için tespit edilen puan düşürülerek hesaplandı.

24 YILLIK YAŞADI: 24 yıl ve üzeri hizmeti bulunan polislerin puanları ise son üç sicil notu ortalamasının %50'si, eğitim düzeyi puanının %10'u, mesleki kıdem puanının % 20'si ile yazılı sınav notunun %20'sinin toplamıyla elde edilen puandan son 5 yılda aldığı her idari ceza için tespit edilen puan düşürülerek elde edildi. Bu formüllere göre puanı eşit çıkanlar ise eğitim düzeyi puanı ve son üç sicil notu ortalaması yüksek olanlara öncelik verildi. Eşitlik yine bozulmadıysa sicil numarası küçük yani kıdemi fazla olan adaylar tercih edildi.

Soner ARIKANOĞLU / Akşam