Okulla birlikte başlayan sınav stresinin birçok hastalığa neden olabildiğini belirten uzmanlar, özellikle liseye hazırlık sınavlarının hormonal olgunlaşmanın başladığı ve henüz dengelerin tam olarak kurulamadığı döneme rastladığını, böylece sınav stresiyle bu dönemin sıkıntılarının üst üste geldiğini kaydettiler.
Stresin ailenin gence ders çalışma konusunda baskısı, gencin tüm zamanını okul-dershane-bazen özel ders-ev arasında koşuşturarak geçirmesi ve sosyal hayattan kopmanın stresi daha da artırdığını bildiren uzmanlar, “Stres, vücutta stres hormonları adı verilen ve vücudu karşı karşıya kaldığı sıkıntılı durumdan korumayı amaçlayan hormonların salgılanmasına yol açar. Eğer kısa süreli bir durum ise önemli bir soruna yol açmaz. Ancak uzun sürerse durum ciddileşmektedir. Gençlerimiz bu stresli durumu genellikle 6. sınıftan lise son sınıfa kadar yıllarca yaşayabilmektedir” dediler
Stres hormonları artışının gençlerin iştahını açtığını belirten umanlar, bu dönemde cips, kuruyemiş, hamburger, kola gibi abur cubur ile alınan yüksek kalori ve masa başında hareketsiz kalmanın kilo almayı kolaylaştırdığını söyledi.
Stresle birlikte ortaya çıkan uykusuzluğun da obeziteyi artırdığını anlatan uzmanlar, “Gençlerin düzenli uyumaları, kafeinli içeceklerden uzak durmaları, gün içinde 1-2 saat dışarı çıkıp hareket etmeleri, spor yapmaları hem stresi azaltmak hem de zihni yeni bir çalışma saatine hazırlamak açısından çok faydalı olacaktır. Ders çalışırken atıştırmak için meyve tercih edilmelidir” dedi.
STRESLE GELEN HASTALIKLAR
Uzmanlar, sınav dönemlerinde yaşanan aşırı stresin çocuklarda şeker hastalığına yakalanmayı artırdığını ve aşırı stresin de diyabetli çocuklarda kan şekerini yükselttiğini söyledi.
Stres nedeniyle böbrek üstü bezlerinin fazla çalışmasının gençlerde hipertansiyon, kalp ritm bozuklukları ve çarpıntıyla birlikte kalp hastalıklarına yol açabildiğini anlatan uzmanlar, “LYS’ye hazırlanan gençlerde sigara kullanımı ve tüm bu sorunların daha da ciddi biçimde yaşanmasına neden olur. Gece uyanık kalmak için yoğun kahve tüketimi kalp ritmini yükseltir. Sigara ile birlikte kahve, kalp ve tansiyon sorunlarını ağırlaştırır” dediler.
Ailelerin gençlerin bu sıkıntılı dönemlerini sağlıklarını tehlikeye sokmadan başarılı bir şekilde atlatmalarını sağlamak üzere daha anlayışlı davranmaları gerektiğini ifade eden uzmanlar, ailelerin çocuklarının sağlıklı beslenmelerini sağlamaları, gelişigüzel ilaç kullandırmamaları ve gerektiğinde hekimlerden yardım almalarının çok faydalı olacağını bildirdi.