CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Alevileri "Anadolu kültürünün özü ve Anadolu"nun hiçbir zaman solmayacak gülü" olarak niteledi. Karacaahmet Sultan Dergáhı"nda Karacaahmet Hazretleri"nin türbesini ziyaret edip, Birlik Duası"na katılan Baykal, türban konusundaki Anayasa değişikliğinin "devlete üniforma giydirmek" anlamına geldiğini söyledi.

Baykal, "Devlete üniforma giydirmek, devleti bir inancın simgesi haline dönüştürmek, o inancın dışındaki insanları dışlamak anlamına gelir. Devlet inançlar üstüdür, üniforma giydirilemez" diye konuştu.

Aşure de yiyen Baykal, Başbakan Tayyip Erdoğan"ın türbanın siyasal bir simge olduğuna yönelik sözlerine gönderme yaparak, "Aşure azı çok etmenin, yokluktan bereket çıkarmanın sırrı. Aşure birlikte yapılıp birlikte yenilen şeydir. Karşılıklı birbirimize muhtaç oluşumuzun, birbirimize ihtiyaç duyuşumuzun, birbirimiz ile dayanışma zorunluluğumuzun bir simgesi. Simge diyorsan, al sana işte, en güzel simge" dedi.

Kerbela"lar, Kahramanmaşlar, Sivaslar, Gazi olayları yaşanmamasını istediklerini belirten Baykal, ülkeyi kimsenin bölmesinin mümkün olmadığını söyledi. Dünyada Ortaçağ"ın engizisyonu, zulmü ve karanlığı, Moğol istilası ile Haçlı seferleri yaşanırken Hacıbektaş Veli, Mevlana, Yunus Emre ve Karacaahmet gibi insanların, Anadolu"yu aydınlattığını belirten Baykal, Alevileri, değeri henüz anlaşılamamış ileri bir medeniyet anlayışının devamı olarak niteledi.

Dergáha ziyaret

Karacaahmet Sultan Dergáhı"nı ziyaret eden ve burada aşure yiyen Deniz Baykal bazı Alevi derneklerinin temsilcileriyle de biraraya gelip sorunlarını dinledi. Baykal"a, Dede Muharrem Ercan tarafından Alevilikle ilgili kitaplar da hediye edildi.