Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Zeki Salar, natürel doğum yönteminin, doğum sürecinin doğal olarak kendiliğinden gelişmesine olanak sağladığını söyledi. Bu yöntem, hastane ortamında ve doktor gözetiminde gerçekleştirildiği için anne ve bebeğin sağlığı riske atılmıyor.

Hastaneye geldiğinde anne adayından sadece kan testleri için kan örneği alınıyor. Bebek belli aralıklarla takip ediliyor. Bu süreç içinde anneye suni sancı denilen doğumu hızlandırıcı bir ilaç tedavisi verilmiyor. Anne adayına doğum egzersizleri yaptırılıyor. Anne doğum anına kadar hastanede kendi odasında ailesiyle birlikte oluyor. Doğum masasına alındığında gerekmediği sürece epizyotomi adı verilen kesiler açılmıyor. Doğum; anne, bebek, hekim ve diğer sağlık ekibinin ortak çalışması sonucunda gerçekleşiyor. Doğum gerçekleşir gerçekleşmez bebek annesinin göğsüne yatırılıyor. Baba adaylarının da doğum salonuna girmesi durumunda anne-baba ve bebek arasında kurulan duygusal bağ daha güçlü oluyor ve "aile" kavramının temelleri daha sağlam atılıyor.

HAMİLELİK DÖNEMİNİN SAĞLIKLI GEÇİRİLMESİ ÖNEMLİ

Gerekmediği sürece cerrahi ya da medikal müdahale yapılmasa da her şeyin hastane ortamında, doktor gözetiminde yapılması büyük önem taşıyor. Hamilelik döneminde ise ilk başta ayda bir, daha sonra 15 günde bir, gebeliğin sonuna doğru haftada bir yapılması gereken gebelik kontrolleri ile anne adayının hem bedensel hem de psikolojik olarak hazırlanması gerekiyor. Hamilelere özel plates ve yoga yapılması; yapılamadığı takdirde en azından günlük yürüyüşler ve yüzme gibi egzersizler; doğum tarihine yaklaşıldığında ise solunum egzersizleri ile anne adayının bedensel olarak hazırlanması büyük önem taşıyor. Böyle bir hazırlık yapılmaması durumunda, sabır gerektiren bir süreç olan, doğum anne adayı için korkulu ve stresli bir süreç haline gelebiliyor.

NATÜREL DOĞUM HER ZAMAN MÜMKÜN OLMUYOR

Natürel Doğumun tercih edilemediği anne ve bebeğe özel bazı durumlar ise bebeğin iri olması, doğum sırasında bebeğin oksijensiz kalması, bebeğin uygun pozisyonda olmaması, anne adayının ağrı eşiğinin düşük olması, doğum kanalının uygun olmaması, önceden yapılan sezaryen, doğumun ilerlememesi olarak sıralanıyor. Bu gibi durumlarda doğum sezaryen ile gerçekleştiriliyor.