Savcılığın önümüzdeki günlerde Başbuğ’un ifadesini alacağı öğrenildi.
 
Genelkurmay bünyesinde AK Parti hükümetini yıpratmak ve darbeye zemin hazırlamak için kurulan kara propaganda siteleriyle ilgili soruşturma giderek genişliyor. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kabul ettiği İnternet Andıcı iddianamesinin sanık avukatlarına dağıtılan ek klasörleri, detaylı bir inceleme yapan soruşturma savcısı Cihan Kansız’ın, eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’u sürece dahil etmeye hazırlandığını ortaya çıkardı. Başbuğ’u, Cihan Kansız’ın ifadelerini aldığı karargâhtaki ekibi yaktı.
 
BAŞBUĞ’UN İFADESİ ALINACAK
 
Avukatlara dağıtılan klasörlerdeki ifade metinlerinde savcı Kansız’ın, şüphelilere, “Bahse konu andıcın paraf bölümünde ‘Sn.K’a arz’ (Sayın Komutan’a arz) şeklinde el yazması bir not olduğu görülmüştür. Kendisine arz edilmek üzere not düşüldüğü belirtilen komutan Genelkurmay Başkanı mıdır? Bu andıç komutana arz edilmiş midir? Komutan bu andıcı onaylamış mıdır?” sorusunu ısrarla yönelttiği görüldü. Başta andıç çalışmasını koordine ettiği belirlenen dönemin İkinci Genelkurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Hasan Iğsız olmak üzere şüphelilerin çoğunun, kastedilen kişinin ‘İlker Başbuğ’ olduğunu söylediği görülüyor. Soruya cevap veren Hasan Iğsız, “(Sn.K’a arz) ifadesi sadece Genelkurmay Başkanı’na sunulunca yazılır. Buradan da ona sunulup onaylanıp onaylanmadığını ben bilmiyorum. Onun onayı ve emri olmadan bir şey yapılamaz. Nihai karar mercii Genelkurmay Başkanı’dır” diyor. Yine Albay Ziya İlker Göktaş da, “Komutan, andıcı onaylamasa yürürlüğe girmez. Onaylandığı için yürürlüğe girdi. Arz edilen komutan Genelkurmay Başkanı’dır” cevabını veriyor. İfadesi alınan Korgeneral Mehmet Eröz ise, emri bizzat Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’dan aldıklarını itiraf ediyor. Diğer sanıkların da benzer nitelikteki ifadeleri delil klasörlerinde bulunuyor. İllegal çalışmanın emir komuta zinciri içerisinde hazırlandığı tespitine varan Cihan Kansız’ın, önümüzdeki günlerde İlker Başbuğ’un ifadesini alacağı öğrenildi.
 
“BAŞBUĞ’UN DAHİL EDİLMESİ SORUŞTURMANIN GEREĞİ”
 
Emekli Askeri Hakim ve Savcı Faik Tarımcıoğlu, komutanın talimatı olmadan alt kademenin kendi başına böyle bir faaliyetin içerisine girmeyeceği vurgulayarak, savcıların Başbuğ’la ilgili inceleme başlatmalarının sürpriz sayılmadığını, soruşturmanın gereği ve icabının bu olduğunu söyledi. Tarımcıoğlu, ortaya çıkan delillerin soruşturmanın genişleyerek Başbuğ’a doğru gittiğini gösterdiğini kaydetti.
 
GENELKURMAY: SİTELERİN İÇERİĞİ KABUL EDİLEMEZ
 
Öte yandan Merkez Komutanlığı’ndaki askeri yetkililer, 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin ‘kaçma ve delilleri karartma’ şüphesiyle muvazzaf subaylar hakkında verdiği yakalama talimatına aykırı davranmayı sürdürürken, sanık avukatlarına dağıtılan davanın ek klasörlerinde ilginç ayrıntılar yer alıyor. Sivil savcılığın talebi üzerine bir yazı gönderen Genelkurmay, psikolojik harp sitelerinin içeriğinin kabul edilemez olduğunu söylüyor. Genelkurmay yazısında, sitelerdeki haber ve yazıların ‘kurumsal olarak onaylanmasının mümkün olmadığını’ belirtiyor.
 
KILIÇDAROĞLU YİNE ÇARK ETTİ
 
Bu arada sürpriz bir çıkış yaparak, “İnternet andıcının savunulacak bir tarafı yok. Hükümet aleyhinde faaliyet göstermek nerede görülmüş. Bunu Genelkurmay değil, başka bir kurum da yapsa suçtur” diyen CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, bu sözünden de çark etti. Mahkemenin 7’si muvazzaf general 14 kişi hakkında yakalama kararı vermesini eleştiren Kılıçdaroğlu, “Delil karartma, düşünün savcı iddianameyi veriyor, kişiler YAŞ’a katılıyor, delil karartırsa komutan koltuğunda karartır zaten, talimat verir ‘delilleri yok edin’ der. Tutuklandıktan sonra delil mi karartılır? Tam bir komedi” ifadelerini kullandı.
 
yeniakit