Demokratik açılım çalışmalarının koordinasyonunu yürüten İçişleri Bakanı Beşir Atalay bu kez de vatandaşları dinlemek üzere Diyarbakır'a geldi. Diyarbakır'ın da içinde olduğu 3 ili ziyaret edeceğini, ilçelere gideceğini anlatan Atalay, “Sokaktaki vatandaşı dinleyeceğim. Vatandaşların kalabalık olduğu yerlere gidip,onlarla konuşacağım” dedi. Özel uçakla Diyarbakır'a gelen bakan Atalay, Ekim ayının ikinci yarısında TBMM'de yapılacak görüşmeler öncesinde K. Irak'ta bazı gelişmelerin olacağına dikkat çekerek, ”Mutfakta pişirilen şeyler var tabi. Hiç boş durulmuyor” diye konuştu.

 BÖLGENİN NABZINI TUTACAK

Atalay, sürecin başından beri bölgeye gidip bazı kişileri dinleyelim niyeti içindeyde olduğunu ancak bunun mümkün olmadığını kaydederek, Diyarbakır ziyaretinde bu niyetini gerçekleştirmek ve bölgede vatandaşları dinlemek istediğini söyledi. Atalay şunları söyledi: "Diyarbakır'da sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile kahvaltı yapacağız. Onları dinleyeceğim. Bazı illere ve ilçelere gideceğim. Biraz da şekilsiz görüşmeler olacak. Vatandaşlar da olacak. Üniversitelerden birileri de olacak. Bölgede çalışan arkadaşlarımızla valilerimizle, kaymakamlarımızla da görüşeceğim."

SURİYE İLE PROTOKOL

Açılım sürecini çok planlı bir şekilde götürdüklerini, geniş bir ekip olarak, çok geniş boyutlarıyla çalıştıklarını kaydeden Atalay, sürecin, güvenlik boyutu yanında ekonomik ve diplomatik boyutu bulunduğunu kaydetti. Terör boyutuyla ilgili olarak 13'ünde Suriye'de güvenlikle ilgili bakanla konuşacağını kaydeden Atalay şöyle devam etti: "13'ünde Suriye ile protokol imzalanacak. 14'ünde Mısır'da Şarm-El Şeyh'te Irak'ta komşu ülkelerin İçişleri Bakanları ile görüşeceğim. 15'inde Bağdat'ta olacağız. Bu ayın ikinci yarısında da TBMM'ye bu konuyu gündeme getirip Meclis çatısı altında değerlendireceğiz."

Atalay, "Paketin içi boş, neye destek verelim eleştirileri var" sorusuna ise "Paket yok, süreç var. Çok hazırlık var. Yönetmelikleri hazırlandı, kanun tasarıları var. Meclis'e sevk edilecek. 7 yıllık çalışmaların bir devamı bu. Yeni bir şey değil" cevabını verdi./yeni şafak