Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, Ankara Sanayi Odası'nın (ASO) "ASO Gündem Toplantıları"nda konuşma yaptı. Krizden çıkışta bankacılık sektörünün reel sektöre destek olacağına inandığını kaydeden Bilgin, "Hassas ortamın bozulmaması için herkes dikkatli davranmalı" diye konuştu.

PARA MUSLUKLARI AÇILDI

BDDK Başkanı Bilgin, gelecek yıl bankacılık sektöründe kredi büyümesinin yüzde 10-15 olmasını beklediklerini söyledi. Bilgin, sektörde gelecek yıl en önemli riskin kredi riski olacağını tekrarladı. Sektörden gelen son veriler, bankaların kıstığı kredi musluklarının açılmaya başlandığını gösterdi.

DEVLETTEN DESTEK ALMADIK...

Bir yılda yüzde 1 artan bankaların kredi verme oranlarının 41 günde yüzde 3 arttığına işaret eden Bilgin, rakamları, "Bu veriler, bazı sinyallerin terse döndüğünü gösteren rakamsal değişim." şeklinde yorumladı. Dubai ve Yunanistan örneklerini veren Bilgin, "Ülkeler bazında kriz var. Kriz şekil ve yer değiştiriyor yavaş yavaş." dedi. Bilgin, “Bu krizde devletin ve vergilerin 1 kuruşu bile bankalara gitmedi. Bu nedenle gururluyum." dedi.
Finans kesimi sanayiciyi ezdi

Aynı toplantıda konuşan Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, “Kredi Garanti Fonu'nda ciddi bir sıkıntı olduğunu bir yıl geçmesine rağmen bir firmanın bile başvurmadığını belirtti. Yüzde 23-24 maliyetlerle kredi alan sanayi işletmeleri bulunduğunu kaydeden Özdebir, bunun 'sen muhtaçsın, bana mahkumsun, bu şartlarda işine gelirse' demekten başka bir şey olmadığını dile getirdi. Özdebir, 'Faizlerin bu kadar düştüğü bir dönemde bu kadar yüksek risk primleri konularak reel sektöre para satılması etik değil' dedi. ASO Başkanı, bankacıların, kriz döneminde sektöre yeterince destek olmadıklarını da söyledi./yeni şafak