Pazar günü Laz-kiye'ye saldıran ordu, dün de Humus'u kuşattı. Tanklar eşliğinde şehrin kenar mahallelerinden Houla'ya giren askerler, başka şehirlerde yaptıkları gibi hem ateş etmeye hem de muhalif isimleri gözaltına almaya başladı. Suriye tankları daha önce de Deyr el-Zor ve Hama'ya girip onlarca insanı öldürmüş ve bu iki şehri harabeye çevirmişti. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da, Beşşar Esed ile yaptıkları görüşmenin ardından Suriye'de bazı olumlu gelişmelerin gerçekleştiğini belirtti. Ancak cuma gününden itibaren operasyonların yeniden başladığına dikkat çekti.
 
Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi yetkilileri, pazar günü Lazkiye'de hem denizden yapılan bombardıman hem de karadan tankların ateşi sonucu en az 31 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. Askerlerin şehirden ayrılanları durdurmak amacıyla kontrol noktaları oluşturduğunu ifade eden gözlemciler, "Burada kadın, çocuk demeden kaçmaya çalışanların üzerine ateş yağdırdılar. Çok sayıda yaralı var. En az bir kişinin öldüğünü biliyoruz." dediler. Kuşatma altındaki şehirden çıkmanın mümkün olmadığı, vatandaşların ancak şehir içinde farklı noktalara kaçarak hayatını kurtarmaya çalıştığı bildiriliyor. Suriye ordusunun daha önce operasyon yaptığı şehirlerin Sünni ağırlıklı olmasına rağmen Lazkiye'de önemli oranda Esed'in de mensup olduğu Nusayriler yaşıyor. Eskiden ülkenin dağlık bölgelerinde yaşayan Nusayriler, baba Hafız Esed döneminde verilen teşvikler ve ucuz araziler nedeniyle kıyılara da inmişlerdi. Ülkenin en büyük limanının da bulunduğu Lazkiye stratejik açıdan önemli bir noktada. Bu nedenle limanın kontrolü yıllardan beri birinci derecede Esed ailesine mensup birisi tarafından yürütülüyor. Halen limanın idaresi Esed'in yeğeni Cemil'in elinde. Başka şehirlerde olduğu gibi Lazkiye'de de her gün teravih namazı sonrasında toplanan vatandaşlar Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed aleyhinde gösteriler yapıyordu. Bu arada Esed, ülkenin ticari başkenti sayılan Halep'in valisi Ali Ahmer Mansura'yı görevden alarak, yerine Muvaffak İbrahim Halluf'u atadı. Bugüne kadar çok ciddi eylemlerin yapılmadığı Halep'te Ramazan'ın başlaması ile birlikte gösterilerin artması üzerine Esed'in valiyi görevden aldığı belirtiliyor. İspanya'nın sol görüşlü, yüksek tirajlı gazetelerinden El Pais, Başbakan Jose Luis Rodriguez Zapatero'nun, geçen temmuz ayında Şam'a gönderdiği bir danışmanı aracılığıyla Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'e İspanya'da siyasi sığınma hakkı teklif ettiğini ve bunun halen geçerli olduğunu iddia etti. New York Times gazetesi ise Türk yetkililerin öngördüğü iki haftalık süre içinde Suriye rejimi değişiklikler yapmazsa diplomatların "yanıt" olarak ne gibi adımların atılabileceği konusunda pek emin gibi görünmedikleri yorumunu yaptı.
 
Öte yandan, Suriye ordusunun saldırılarını sürdürdüğü Lazkiye'de çok sayıda kişinin askerler tarafından stadyumlarda toplandığı iddia edildi. El Cezire kanalı, binlerce kişinin askerlerin talimatıyla evlerinden tutuklanarak otobüslerle bir stadyuma götürüldüğünü duyurdu.