iPhone 4'ün akıllı telefon pazarında yerini almasıyla micro SIM kartların popülaritesi de artmıştı. Şuanda tüm üreticiler bu SIM kartlara geçiş yapamadı ama standart olan SIM kartların boyutu küçülüyor.

Nano SIM kartların standartları konusunda bir süredir Apple, Motorola, RIM ve Nokia arasında tartışma bulunuyordu. Her üretici, kendi cihazlarına uygun farklı boyut ve teknik yapıya sahip SIM kartlar için ETSI'ye (Avrupa Telekomünikasyon Standartlar Komitesi) başvurmuş ve kendi istedikleri boyutta SIM kart çıkması için kulis yapıyorlardı.

Bu tartışmaların ardından bugün ETSI, nano SIM kart konusunda standart boyutu belirlediğini duyurdu. ETSI'nin belirlediği yeni standartlara göre telefonlar %40 daha küçük olan nano SIM kartları kullanabilecek. SIM kartların boyutları 12.3mm uzunluk ve 8.8mm genişlik olarak belirlendi. Bu yeni SIM kartlar, 0.67mm kalınlık olan eski SIM kartlarla aynı seviyede kalınlığa sahip.

Söylenenlere göre ETSI'nin belirlediği bu ölçüle, Apple'ın hazırladığı taslağın ölçülerine uyum sağlıyor. SIM kartların daha küçük olması ile telefonlarda pil ve diğer ihtiyaçlar için daha fazla yer kalacak.