Teknoloji girişimcisi, yazar ve girişim danışmanı Eric Ries tarafından kurulması planlanan Silikon Vadisi merkezli uzun vadeli borsa LTSE için onay çıktı. Borsa şirketlerin yönetimi ve oy hakkı konusunda eşsiz bir yaklaşıma sahip olduğunu ve şirketleri kısa vadeli başarı baskısından kurtaracağını iddia ediyor.

Şirketin uzun vadeli yatırımları ve yenilik planları önemli olacak

ilk kez Kasım ayında teknoloji girişimcisi, yazar ve girişim danışmanı Eric Ries tarafından Sermaye Piyasası Kuruluna (SEC) sunulan LTSE, yeni girişimleri kendisine çeken, ülkenin teknoloji başkentinde, para kaybetmekte olan ve uzun vadeli inovasyona odaklanabilmek isteyen girişimlere hitap etmek istiyor. Bu tarz girişimler diğer borsalarda halka arz edildiklerinde uzun vadeli yatırımlardan ziyade çeyrek raporları ile yatırımcıları etkilemek zorunda kalıyor.

Eric Ries bu fikir üzerinde yıllardır çalışıyordu ve birçok risk sermayedarından 19 milyon Dolar yatırım toplamayı başarmıştı. Daha önce SEC tarafından reddedilen öneri, yapılan güncellemelerin ardından sonunda onay görmeyi başardı

2017'de yapılan bir araştırma, halka arz edilen şirketlerin patent başvurularının beş yıl içinde yüzde 40 azaldığını gösteriyor. Yatırımcılar tarafından sıkı şekilde takip edildiğini bilen şirketler riskli yenilikler yerine daha güvenli yolları tercih ediyor. Bu da yeniliklerin önünü kapatıyor. Eric Ries LTSE'nin bunu tersine çevireceğini iddia ediyor.

En fazla oy hakkı, hisseleri daha uzun süre elinde bulunduranların olacak

Şirketleri uzun dönemli yeniliklere odaklanma konusunda teşvik edecek bazı kurallara sahip olacak LTSE, şirketlerden yöneticilere çeyrek rakamlarına göre verilen bonusları kısıtlamaları talep edilecek. Ayrıca yatırımcılara şirketin ana kilometre taşları, planları ve uzun dönemli yatırımcıları ödüllendirme politikaları anlatılacak. Yatırımcılar, ellerinde şirketin hissesini ne kadar uzun süredir bulunduruyorsa, yönetim kurulunda o kadar fazla söz hakkına sahip olacak.

LTSE ayrıca şirketlere başka bir borsada daha yer alma imkanı sağlayacak. ABD'den ve yurt dışından bir dizi yatırımcının ve varlık yöneticisinin borsaya katılacağına dair niyet mektuplarını imzaladıklarını söyleyen Eric Ries konu ile ilgili daha fazla detaya yer vermedi.

Teknoloji şirketleri genellikle bu borsaları tercih ediyor ancak ortalama bir girişimin halka arzı 12 yılı buluyor. LTSE bu süreyi azaltmayı ve yeni girişimlerin yatırımcılarla daha kolay çalışmasını sağlamayı amaçlıyor. Böylece, başarılı olan girişimlerin gelirlerinden sadece bir avuç zengin yatırımcı değil, borsadan hisse alan herkes faydalanabilecek. Yeni borsanın New York Borsası ve Nasdaq gibi daha köklü ve geniş kaynaklara sahip rakipleri karşısında nasıl bir performans göstereceği şimdiden merak konusu.



Kaynak: TEKNOLOJİ OKU