Meme implantı olanlar, hiçbir sıkıntıları ve şikayetleri olmasa bile belli aralıklarla doktorlarına gidip, kontrolden geçmeli. Medical Park İzmir Hastanesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Eray Copcu; meme silikonu olan kadınların kontrollerini aksatmamaları gerektiğini söyledi.

Estetik, kanser ya da doğumsal anomaliler nedeniyle düzeltici amaçla meme implantı (protez) uygulaması, Estetik - Plastik Cerrahi’de en çok yapılan işlemlerin arasında yer alıyor. Sadece ABD’de 6 milyon kadında meme implantı olduğunu, bunun da toplam kadın nüfusunun yüzde 5’ine denk geldiğini belirten Prof. Copcu, şunları kaydetti:

ÖMÜR BOYU SÜRMEZ

“Günümüzde kullandığımız implantlar, Amerikan sağlık otoritesi olan FDA’dan da onaylı, hastaya en az sıkıntı yaratan yüksek teknolojilerin ürünleridir. Ancak unutulmaması gereken en önemli unsur; meme implantları (protezleri) ömür boyu kullanılacak tıbbi ürünler değildir. Kadınlar ilerleyen süreçte bu implantları çıkarmak durumunda kalabileceklerini unutmamalıdır.

Meme implantı kullanan kadınlarda; ilerleyen süreçlerde, yüksek teknolojilere rağmen, implantın çevresinde kapsül dediğimiz, şeklini bozan, hastaya rahatsızlık ve ağrı hissi yaratan, özel bir zırh benzeri biyolojik kılıf gelişebilir. İmplantın rüptürü (yırtılma), asimetri yaratması ve şekil bozuklukları zaman içinde görülebilir. Bu nedenle kendisine implant konan kadınların, mutlaka belli aralıklarla doktorlarına başvurmaları gerekmektedir.

SİLİKON TAKTIRANLAR DOKTORA GİTMİYOR

Çok ilginçtir ki; son dönemde bir firmanın yarattığı olumsuz sonuçlar nedeniyle, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de meme implantına sahip kadınlar, kendilerinde oluşabilecek kimi sıkıntılı durumlar için bir alarm yaşamış ve biz hekimlere, hastanelere de pek çok kişi başvurmuştur. Her ne kadar mevcut sıkıntılı durum dünyada sadece iki firmanın 2001 yılından sonra ürettiği bazı ürünler için geçerli olduğu bilinse de, bu süreçten çok önce ve farklı firmaların implantlarına sahip çok sayıda hasta başvurmuştur.

Ne yazık ki gördüğümüz; kişilerin implantlarını taktırdıktan sonra doktorlarına pek uğramadıkları, kendilerini kontrol ettirmedikleri yönündedir. Hatta üç olguda çekilen ultrason ve MR'larda, hastaların anlamlı şikayetleri olmadığı halde, implantlarının patlamış olduğu saptanmıştır. Biz bu duruma sessiz rüptür (yırtılma) diyoruz. Bu kişilerde mevcut implantlar çıkartılmış, bulundukları alan temizlenmiş ve yeniden estetik amaçlı düzeltim sağlanmıştır. Tıbbi amaçlı üretilmiş implantların kanser ya da benzeri bir duruma yol açtıkları görülmemiştir. Ancak olası bir enfeksiyon ya da şekil bozukluğu gibi durumlara yol açmaması ve herhangi bir olumsuz durumla karşılaşmamak için implantlar mutlaka belli aralıklarla estetik ve plastik cerrahlar tarafından değerlendirilmelidir.

FDA DA UYARIYOR

Günümüzde içi serum veya silikon dolu, dışı katı silikondan üretilmiş implantlar kullanılmaktadır. Amerikan sağlık otoritesi olan FDA, hastaların bir sıkıntı yaşamaması için mutlaka yakın takiplerini ve sürekli kontrollerini gerekli kılmıştır.

Haziran 2011’de yayınlanan meme implantlarının güvenirliliğiyle ilgili raporda, 40 binden fazla kadın değerlendirerek implantların uzun dönemde, en sık görülen yan etkileri ve istenmeyen sonuçları araştırılmıştır. Yapılan değerlendirme sonucunda; istenmeyen sonuçların, kapsüler kontraktür dediğimiz, implantın çevresinde zırh tarzında bir yapının oluşması, hastanın tekrar ameliyat edilmesi ya da implantın çıkarılması olduğu bildirilmiştir.

KANSER YAPMIYOR

Bu raporun sonucunda; kozmetik amaçlı kullanılan implantların her beş kişiden birinde, rekonstrüktif amaçlı kullanılan implantların ise her ikisinden birinde belirli bir süre sonra çıkartılabileceği sonucuna varılmıştır. Ancak en önemli sonuç; bugüne kadar üretilen silikon meme implantlarının herhangi bir bağ doku hastalığı, üreme fonksiyonları üzerine olumsuz etkisi ya da meme kanseri yapıcı herhangi bir etkisi kesinlikle gösterilmemiştir.

HİÇ ŞİKAYETİNİZ OLMASA BİLE KONTROL ETTİRİN

• Silikonla meme büyütme ameliyatları; tüm dünyada en çok yapılan, hem hastayı hem de cerrahı ameliyatın sonrasında alınan çok kısa süreçteki mükemmel sonuçlarla memnun eden ameliyatlardır.
• Bu ameliyatlarda kullanılan FDA’dan onay almış protezler, yüksek teknoloji ile üretilmiş, güvenli tıbbi malzemelerdir. Ancak unutulmamalıdır ki; bunlar ömür boyu taşınacak ürünler olarak üretilmemiştir. Zamanla, özellikle on yıl geçtikten sonra, sıkıntılar yaşanabilir.

SESSİZ YIRTIK MR İLE BELİRLENİYOR

• Bu nedenle meme implantına sahip kişiler, hiçbir sıkıntıları olmasa da belli aralıklarla kontrole gelmeli, gerekiyorsa implantın çıkarılması, değiştirilmesi ya da re-operasyonu gibi işlemler yapılmalıdır.
• Önemli bir görüntüleme yöntemi olan MR; sessiz rüptür (yırtılma) dediğimiz durumu belirleyen, çok kısa sürede ve hastaya hiçbir olumsuz radyasyon gibi ışın vermeyen bir yöntemdir. Bu yüzden kontrole gitmekten çekinmeyin.

MEME İMPLANTI OLAN KADINLARA 5 HAYATİ TAVSİYE

1. UYANIK OLUN: Meme implantlarının bölgesel yan etkilerinin olabileceği konusunda uyanık olun. Bu alanda ağrı, deride büzüşmeler, asimetri, ısı artışı ve kızarıklık olabilir.
2. KONTROLE GİDİN: Rutin olarak doktorunuzun takibinde olun. Yukarıdaki şikayetlerden birinde lütfen doktorunuza ivedilikle danışın.
3. 10 YIL GEÇİNCE MR: İmplantınızın uygulamasından on yıl gibi uzun bir süre geçtiyse mutlaka MR görüntüleme ile sessiz bir yırtılma var mı kontrol ettirin.
4. YERÇEKİMİNİ UNUTMAYIN: Vücudunuzdaki implant ömür boyu orada kalması için tasarlanmamıştır. Zaten yerçekiminin etkisi ve dokularınızın doğası gereği zaman içinde göğüslerinizde sarkmalar oluşacaktır; bu nedenler uzun süreli implantlarda mutlaka doktorunuzdan yardım alın.
5. MAMOGRAFİYİ İHMAL ETMEYİN: Meme implantınızın olması, mamografi gibi meme kanseri tarama testlerinin yapılması için bir engel taşımaz. Doktorunuzun önerdiği aralıklarla ve uygun yaşınızda meme kanseri taramanızı düzenli yaptırın.