Başbakan Erdoğan, 5 Yol Meydanı'nda düzenlenen toplu açılış ve TOKİ konutlarının anahtar teslim törenine katıldı.

AK Parti iktidarının insana hizmeti şiar edinmiş bir iktidar olduğunu belirten Erdoğan, Van'ın ticaret, sanayi, eğitim ve turizm merkezi haline gelmesinin kendisinin en büyük hayali olduğunu dile getirdi. Başbakan Erdoğan, Van'ın, Türkiye ve dünyada bir marka haline gelmesi hayalinin ulaşılamayacak bir hayal olmadığını, inanılması durumunda bu hayale kavuşulacağını ifade etti.

Batı bölgeleri ile doğu bölgeleri arasındaki uçurumu ortadan kaldıracaklarını vurgulayan Erdoğan, yatırımlar açısından doğunun ihmal edildiğini, AK Parti'nin şimdi bu açığı kapatmaya çalıştığını söyledi.

Dünyada ileri düzeydeki ülkelerin halkının, Türk halkından daha ileri zekada olmadığını kaydeden Erdoğan, geçmişte imrenilen bir millet olan Türklerin, şimdi küllerinden yeniden doğduğunu dile getirdi.

Muasır medeniyet seviyesini yakalamanın gayreti içinde olduklarını belirten Erdoğan, şöyle konuştu:

''Yeter ki bir olalım, beraber olalım, diri olalım mesele bu. Allah'ın izniyle ulaşamayacağımız hedef, gerçeğe dönüştüremeyeceğimiz hayal yoktur. Ama bu tür derdi olmayanlar, şehirlerimizin meydanlarında lastik yakmakla meşgul. Onlar vatandaşların arabalarını yakmakla meşgul, onlar sadece 'Başbakan buraya niçin geliyor'... Bir Başbakanın bu şehirlere gelmekten daha önemli görevi olabilir mi? Ama onlar buraya uğramadığı zaman Tayyip Erdoğan buradaydı. Başbakan olarak benim Van'a beşinci gelişim. Tabi geçmişte buralar başbakan görmeye de alışık değillerdi. Ama biz onlara göre aykırı başbakanlar türündeniz. Geliyoruz ve geleceğiz. Gitmediğimiz 1 metrekare kalmayacak. Her yere gidiyoruz, gideceğiz.

Gittiğimiz yere biz sevgiyi götürürüz, barışı, kardeşliği, hizmeti, kalkınmayı götürürüz. Bizim farkımız budur. Bu söylediklerimi ham hayal olarak görenler, Van'ın son 6 yılda geçirdiği dönüşüme baksınlar. Onlarca yılda yapılabilecek işleri nasıl bu döneme sığdırıldığını görsünler. Bugün Van, 6 yıl öncekinden çok daha iyi noktadır.''

-''BARIŞA MESAJ GÖNDERENLER''-

Van'a yapılan hizmetlerden örnekler veren Başbakan Erdoğan, gelişen altyapı ile Van'a daha ileri atılımlar yapılmasının mümkün olduğunu kaydetti.

Dünyada yaşanan ekonomik krize de değinen Erdoğan, ''Dünya bir ekonomik krizden geçiyor. Bu uluslararası ekonomi krizden Türkiye, hamdolsun yere sağlam basmak suretiyle bunu en az hasarla atlatacak. Şu anda bunun çalışmasını yapıyoruz'' dedi.

Bugün Türkiye'nin çok farklı bir yerde olduğunu dile getiren Erdoğan, bu durumu göremeyenlerin son dönemde yaşanan diplomasi trafiğine bakmaları gerektiğini vurguladı.

Van'ın her alanda olduğu gibi eğitimde de AK Parti iktidarında gördüğünü hiçbir dönemde görmediğini belirten Erdoğan, geçmişte Van'da ihmal edilen gidecek okul bulamadıklarını söyledi.

Eğitim konusunda Van'da ciddi bir açık bulunduğu ifade eden Erdoğan, geçmiş hükümetlerin Van'a, ''bir tuğla koymadıklarını'' belirtti. Erdoğan, şöyle devam etti:

''Yeni derslik, yeni okul eklemeyi bırakın, mevcutları onlar daha da kötüye götürdüler. Van'ın son 6 yılda AK Parti döneminde elde ettiği başarı ortada. 6 yılda 2 bin 374 derslik kazandırdık. Artık benim Van'daki yavrum, gencim teknolojik alanda atığımız adımlar neticesinde dünya ile görüşebiliyor. Artık bilişim teknolojisi sınıflarında benim Van'daki yavrum bilgisayar tuşlarıyla uğraşıyor. Birileri silahla uğraşırken benim Van'daki yavrum bilgisayar tuşlarıyla uğraşıyor. Fark bu.

İşte, barışa mesaj gönderenler lütfen gelsinler de bununla ilgilensinler. Eğer barışı istiyorsan gel, buna kucak aç. Eğer barışa destek vermek istiyorsan gel 'silahları bırakın' de. İşte bizim AK Parti iktidarı olarak hedefimiz bu. Biz silahla dolaşanlara karşıyız, onlara muhalifiz. Biz bir insanı öldürmenin tüm insanları öldürmek olduğuna inananlardanız. Biz bir insana hayat vermenin, tüm insanlara hayat vermek olduğuna inananlardanız. Farkımız bu. Böyle bir taraftan insan hakları diyeceksin, özgürlükler diyeceksin... Nerede o zaman demokrasi, nerede özgürlük? Silahların dayatılmasıyla insanların iradesine ket koyanlar, demokrasiyi konuşamazlar. Demokrasiyi konuşmak milli iradeye, insanın iradesine saygı duymaktır. İnsanı tehditle irade yönlendirilmez. Onun için demokrasinin gereği neyse hodri meydan diyoruz. Gelsinler bunu yapalım. Silahla değil, hodri meydan. Bırakalım, insana saygı duyalım. Bunu başaralım.''

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Teröre inat şehirlerimizin sorunlarını çözeceğiz, şehirlerimizi kalkındıracağız, insanlarımızın mutluluğunu artıracağız'' dedi.

Başbakan Erdoğan, toplu açılış ve TOKİ tarafından yaptırılan konutların anahtar teslim töreninde yaptığı konuşmada, hükümetin tarım alanında yaptığı icraatlardan örnekler verdi.

Tarımsal destekleri AK Parti iktidarı döneminde son 6 yılda iki katına çıkardıklarını, mazot ve gübre desteği sağladıklarını kaydeden Erdoğan, kuraklık nedeniyle mağdur olan çiftçilere destek verdiklerini de söyledi.

Hedeflere ulaşmak için gece gündüz demeden çalıştıklarını belirten Erdoğan, ''Azmin elinden hiçbir şey kurtulmaz. İnanç, tekeden bile süt çıkarttırır'' diye konuştu.

Erdoğan, AK Parti'nin laf üretmek, söz üretmek, gerilim ve gerginlik üretmek değil, eser üretmek için iktidara geldiğini ve bunun gereğini yerine getirdiğini ifade etti.

Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu: ''Birliğimizi muhafaza ettikçe, beraberliğimizi muhafaza ettikçe, aramıza nifak sokmaya çalışanlara karşı tek yürek oldukça, Allah'ın izniyle çok daha güzel, çok daha anlamlı hizmetleri üretmeye devam edeceğiz. Bakınız burada bir şeyin altını çiziyorum. Terör örgütünün en büyük korkusu işte budur. Bölge insanının daha iyi hizmetlere, daha gelişmiş imkanlara kavuşması, huzur ve refah içinde günlük yaşamını sürdürmesidir. Çünkü o zaman istismar edecek konu bulamayacaklar. O zaman benim vatandaşıma gidip de şunu söyleyemeyecek: 'Bak okulun var mı? yok. Bak hastanen var mı? Yok. Yolun var mı? Yok. Suyun var mı? Yok. Bu devlet seni ötelemiş, bu devlet seni dışlamış', işte bunu istismar edemeyecekleri için şu anda gidip benim vatandaşımı tahrik ediyorlar, yalan söylüyorlar, aldatıyorlar. Onların en büyük korkusu bizim bu yapmakta olduğumuz hizmetleri ve bu hedeflerimizin gerçekleşmesi, bunları ciddi manada telaşa düşürdü. Hem Van'ın, hem Van ile birlikte bu bölgedeki tüm illerimizin hızla geliştiğini, kalkındığını, güzelleştiğini görmekten bunlar rahatsız oluyor. Ben sizlere bunların neye karşı olduğunu söyleyeyim. Bunlar emeğe karşı, bunlar ekmeğe karşı, bunlar ilerlemeye, kalkınmaya, sanayileşmeye, refaha karşı; bunlar okula, hastaneye, yola, üniversiteye karşı; bunlar huzura, istikrara, güvene, devlet ve millet dayanışmasına karşı.

Eğer bu bölgelerdeki illerimiz kalkınırsa, gelişirse, sorunlarını çözerse, bunlar en büyük istismar zeminlerini kaybedecekler.''

-''KARDEŞLİK HUKUKUMUZU KİMSE ZEDELEYEMEZ''-

Başbakan Erdoğan, teröre inat şehirlerin sorunlarını çözeceklerini, şehirleri kalkındıracaklarını, insanların mutluluğunu artıracaklarını ifade ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Bizim kardeşliğimize asla zarar veremeyecekler. Asla aramıza nifak tohumu ekemeyecekler. Bizim kardeşlik hukukumuz tarihi bağlarla örülmüştür. Kültürel bağlarla çevrelenmiştir. Sağlam medeniyet değerleriyle derinlere kök salmıştır. Kardeşlik hukukumuzu kimse zedeleyemez. Türküyle, Kürdüyle, Lazıyla, Boşnağıyla, Arnavutuyla tüm etnik kökendeki insanımız kardeştir, gönüldaştır, yol arkadaşıdır, kederdaştır.

Benim Kürt kökenli vatandaşım Kürtlüğüyle övünebilir, hakkıdır. Türk kardeşim aynı şekilde Türklüğüyle övünür, hakkıdır. Çerkezi, Gürcüsü aynı şekilde övünür, hakkıdır. Fakat bir şeyi unutmayacağız. Bunların üzerinde bir üst kimliğimiz var. O nedir? Hepimiz Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyız. Nereye giderseniz gidin bütün dünyada da bu böyledir ama bunlar bu işi de saptırmaya çalışıyorlar. Buna da pirim vermeyeceğiz ve buradan taviz vermeyeceğiz. Onun için yola çıkarken bir şey söyledik. Ne dedik? 'Tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet' dedik ve 'etnik milliyetçiliğe hayır, bölgesel milliyetçiliğe hayır, dinsel milliyetçiliğe de hayır'. Bunların hepsine hayır diyerek bütünleşerek, bir ve beraber el ele omuz omuza bu yola devam edeceğiz. Eğer biz bir bütün olursak, beraber olursak Allah'ın izniyle her türlü sorunu aşarız, her türlü hedefe birlikte koşarız, her türlü hayali de birlikte gerçekleştiririz.''

Başbakan Erdoğan, konuşmasının ardından, aralarında ilköğretim okulları, öğrenci yurtları öğretmen evleri, köy lojmanları, polis evi, engelsiz yaşam merkezleri bulunan 100'ün üzerindeki tesisin açılışını yaptı ve bazı hak sahiplerine TOKİ tarafından yaptırılan konutların anahtarlarını teslim etti.

-NOTLAR-

Toplu açılış ve anahtar teslim törenine İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala, AK Parti Genel Başkan yardımcıları Haluk İpek ve Hüseyin Tanrıverdi, AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı Gaziantep Milletvekili Fatma Şahin, AK Parti Genel Merkez Gençlik Kolları Başkanı Hakan Tütüncü, TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, bazı milletvekilleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Tören nedeniyle yoğun güvenlik önlemleri alındı. Başbakan Erdoğan, Van Havaalanı'ndan Beşyol Meydanı'na gelirken ''0002'' nolu 3 adet makam aracı konvoyda yer aldı. Erdoğan, en arkadaki makam aracıyla tören alanına ulaştı. Emniyet Genel Müdürlüğüne ait helikopter, sabahın erken saatlerinden itibaren güvenlik uçuşu yaptı.

Başbakan Erdoğan'ın Van'a gelişinden önce şehrin bazı bölgelerinde olaylar çıktı. Tören başladığında da bu bölgelerdeki olaylar devam ediyordu.

Erdoğan, konuşmasını sürdürürken ikindi ezanının okunması üzerine konuşmasına ara verdi. Bu sırada elinde Türk bayrağı olan küçük bir kız çocuğu kürsüye çıkarak Başbakan Erdoğan'ın elini öptü. Başbakan Erdoğan da minik kızın elini öperek oyuncak verdi.

Başbakan Erdoğan'ın konuşması sırasında ''Şehitler ölmez, vatan bölünmez'', ''Hepimiz askeriz, PKK'ya yeteriz'' ve ''Askere uzanan eller kırılsın'' sloganları atıldı.

Van Belediye Başkanı Burhan Yenigün tarafından Başbakan Erdoğan'a, sırtında ''Recep Tayyip Erdoğan'' yazısı bulunan 65 numaralı Vanspor forması hediye edildi.

Başbakan Erdoğan, TOKi tarafından yaptırılan konutlardan bazılarının anahtarlarını hak sahiplerine teslim ederken, hak sahiplerinden Abdülaziz Sanlav tarafından Erdoğan'a Türk cumhuriyetlerinde kullanılan yöresel şapka hediye edildi. Erdoğan, şapkayı takarak basın mensuplarına poz verdi.

ZAMAN