Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, bölgede sürdürdüğü açılım ve iyileştirme politikalarını desteklediklerini, Türk-Kürt kanının akmaması için çözümün parlamentoda aranması gerektiğini söyledi. Barzani, Erdoğan'la 2 saat 10 dakika süren görüşme sonrasında açıklama yaptı.

Erdoğan ile başarılı bir görüşme olduğunu belirten Barzani, bölgenin durumunu, yaşanan gelişmeleri ele aldıklarını anlatarak, "Görüşlerimiz çok yakın. Ekonomik konularda aynı görüşleri paylaştık. Sayın Başbakan'ın açılım politikasını ve iyileştirme politikasını destekliyoruz. Böyle bir politika hem Türkiye'ye hem de bölgeye katkı sağlayacaktır" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan'ın geçtiğimiz Mart'ta Erbil'e yaptığı ziyaretin tarihi bir değere sahip olduğunu vurgulayan Barzani şöyle konuştu: "Geçen mart ayında Sayın Başbakan Erbil'i ziyaret ettiği zaman açıkça söyledi ki Kürt milletinin inkarı dönemi geride kaldı. Bu yeni bir tarihi oluşum demektir. Büyük bir cesaret isteyen bir durumdur. Ve çok cesaretle dolu yeni bir tarih oluşturmaya yöneliktir. Bu tavırdan sonra biz her türlü askeri eylemlere karşıyız PKK tarafı da yapsa bile. Kan dökülme devam etmemesi lazım.

Biz herhangi bir mücadele olursa parlamentoda devam etmesi gerektiğinden yanayız. Kürt ve Türk gençlerinin kanı bir daha dökülmemesi gerekiyor. Bu mesele barışçıl yöntemlerle çözülmesi gerekiyor. Bize göre, sayın Başbakan'ın yapmış olduğu politika bölgenin güvenliği için büyük katkı sağlayacaktır. Bu geziden çok memnun oldum. Ve güzel sonuçlar doğuracağına inanıyorum. Türk-Kürtlerin kaderinin bir olduğuna ve kardeşçe yaşamaya bir engel kalmaması gerektiğine inanıyorum."

TERÖR UYARISI

Erdoğan'ın da Barzani'ye, Türkiye'nin bölgede barış, refah ve huzur istediğini belirterek, Türkiye'ye yönelik terör saldırılarını asla doğru bulmadıklarını söylediği belirtildi. Barzani de Türkiye'nin demokratik açıdan gelişmiş bir ülke olduğuna işaretle "Silahlı mücadele bir hak arama yolu olarak telakki edilemez. Terör, bizlere de zarar veriyor" dedi.

Erdoğan'ı "cesur bir lider" olarak niteleyen Barzani, Türkiye'de açılım sürecinde yapılan icraatların Türk-Kürt kardeşliğini güçlendirdiğine dikkat çekti. Temaslarını tamamlayan Barzani, daha sonra özel bir uçakla Türkiye'den ayrıldı
sabah