Başbakan Tayyip Erdoğan, aHaber Ankara Temsilcisi Murat Akgün'ün moderatörlüğünde, Sabah Genel Yayın Yönetmeni Erdal Şafak, Sabah gazetesi yazarı Sevilay Yükselir, Star gazetesi Genel Yayın Yönetmen Yardımcısı Yusuf Ziya Cömert ve Star gazetesi Yazarı Elif Çakır'ın sorularını yanıtladı, gündeme ilişkin çarpıcı açıklamalar yaptı. atv ve aHaber'den ortak yayımlanan programda Başbakan, dün yaşanan ve 8 şehit verilen terör saldırısını değerlendirdi, "Terör örgütünün hangi kaynaklardan desteklendiği belli" dedi. İşte Erdoğan'ın öne çıkan mesajları.

TERÖR DESTEKÇİSİ ÜLKELER
Öncelikle milletimizin başı sağ olsun. Dün (cumartesi) akşamı saat 22.30'da başlayan bir çatışma. 6 askerimizle 2 geçici köy korucusunun şehit olması bizi çok derinden üzmüştür. (Gün içinde yaptığı, 'Türkiye Cumhuriyeti, terör örgütünün iplerini elinde tuttuğu canilere de terör örgütünün iplerini elinde tutan düşman ülke ve çevrelere de haddini, hududunu bildirecek güçtedir' açıklaması hatırlatılması üzerine) "Ülke ismi vermek sıkıntı olabilir. Ancak terör örgütünün kimler tarafından beslendiği bilinmektedir. Komşularımız içinde de var, Batı'da da bunlara destek verenler var. Gerek dağdaki kadrolara gerekse siyasi uzantılarına destek veriliyor. 

MEDYA DESTEĞİ
Medya destekleri de var. Yurt içi, yurt dışı. Zaten bölücü terör örgütünün en önemli aradığı şey propagandasını yaptırabilmektir. Buna destek veren yazılı ve görsel medyadır. Bunu bir gazetecilik başarısı olarak nitelendirenler de var. Fakat bunun ne getirdiğinin ne götürdüğünün hesabını yapmıyorlar. Kitaplarını da yazıyorlar. Faydalı olduklarını zannediyorlar. Bu ülkede maalesef insanımızın moral değerlerini alt üst ettikleri gibi terör örgütüne de destek vermiş oluyorlar. Bir kısım medya eski güçlerini yitirdikleri için AK Parti iktidarından rahatsız. Bunun içinde sermaye de var.

MUHALEFETİN ÖNERİSİ YOK
Ana muhalefetin lideri "Kürt sorununu bi çözeriz" diyor. Peki ama nasıl? Ne öneriyor? Saydığı 10 maddenin biri hariç hepsi tespit. Bize yaptıkları ziyarette şunları söyledim. 'İşte bizim üç arkadaşımız, işte sizin üç arkadaşınız. Diğer partiler bu temaslarınızda size destek vermese bile talimatı veriyorum, siz de verin hemen çalışmaya başlasınlar.' Ama ortada öneri de yok. O üç arkadaş teklifime de hâlâ cevap yok. İki ay geçti.

ŞEMDİNLİ OLAYI
Şemdinli 23 Temmuz itibariyle başlayan bir süreç oldu ve bu son süreçte de ifade ettiğimiz medya Şemdinlide adeta bir psikolojik harekata başlattı. Çok çirkin bir harekat. Bu silahlı kuvvetlerimizi de moral noktasında etkiliyor. Ama orada karada havada sürekli bir mücadele sürdüren bizim güvenlik güçlerimiz var. Artık polisle de özel harekat müşterek hareket yürütüyor. Bugüne kadar olmayan bir şeydi bu. Bu da bizim iftihar ettiğimiz bir şey. İstihbarat bilgileri olarak 23'ünden bu yana bizim 2 şehidimiz var ama 115 terörist etkisiz hale geldi.

TSK ŞEHİDİNİ GİZLER Mİ?
Bir kısım medya şu kadar Türk askeri şehit oldu bunlar gizleniyor diyor, bunlar çok komik şeyler. Silahlı kuvvetler kalkar da şehit olan erini gizler mi? Şu kadar helikopter düşmüş bunu gizler mi? Karşı taraf bir psikolojik hareket yapıyor ama maalesef medya buna alet oluyor. Bunlar kimin medyası diye düşünüyorum bazen. Bizim kontrolümüz dışında olan bir yer yok. Güvenlik güçlerimiz istediği zaman istediği yere müdahale yapmak suretiyle mücadesini sürdürür. Şemdinli'de otorite kaybedilmiş mi? Benim parti teşkilatım bile sürekli orada. Partimize yapılan tehditin haddi hesabı yok.

MHP'YE TEŞEKKÜR
MHP'ye şükranlarımızı iletmek istiyorum. Terörle mücadelede hükümetin yanında olduklarını açıkladı sayın genel başkan. B i z bunu bekliyoruz. Artık icraat zamanı biz tüm güvenlik güçlerimizle sonuna kadar mücadeleyi sürdüreceğiz. Ta ki silahı bırakana kadar.

TÜRK DE DAĞITMIŞ
Aklı selim olarak Ahmet Türk'ü görüyordum ama o bile dağıtmış durumda. O bile kim bilir ne tehditler alıyor. Kalkıyor AK Parti'ye oy verenin vatan haini olduğunu söylüyor. 21.5 milyon insan AK Parti'ye oy veriyor. Elimizde telsiz konuşmaları var, "Yaralı olanları öldürün, onları taşınayın" diyor. Bunlar kendi insanını kendi örgütü içinde olanları bile rahatlıkla öldürebilecek, vurabilecek kadar insanlıktan nasipsiz olan bir zihniyetin temsilcileri.
İLKER PAŞA'YA YAPILAN ÇİRKİN
İlker Paşamızla alakalı yapılan benzetmeleri, yakıştırmaları asla doğru bulmuyorum. Yani bir örgüt elemanıymış, bir örgütün mensubuymuş gibi yaklaşımları çok çok çirkin buluyorum. İnsaf dışı olduğunu düşünüyorum. Tutuksuz yargılanmasından yana olduğumu daha önce de söylemiştim.

27 NİSAN MUHTIRASI
27 Nisan akşamı bir bildiri yayınlandı. Medya muhtıra dedi ama ben hiçbir zaman muhtıra diye kabul etmedim. Ertesi sabah zaten o bildirinin gereği ne ise cevabını da verdik. Muhtıra diyorlarsa daha güçlü muhtırayı biz verdik.

YAŞ KARARLARI
Bazı köşe yazarları bilir bilmez yazıyor. Nedir emekli edilen generaller ile ilgili yazıyorlar. Bu 55 general ve amiral bunlar basın açıklamasında da yer aldığı gibi kadrosuzluk nedeni ile emekli edildi.

BEN DAHA ALEVİYİM
Beni Alevi düşmanı gibi gösterenler var. Ben Aleviliği Hz. Ali'yi sevenler olarak biliyorum. Hz. Ali'yi sevmekse ben Aleviler'in hepsinden daha Aleviyim. Hazreti Ali'nin yaşadığını Aleviler benim kadar yaşamıyor. 

'BEŞAR ESAD PKK'YA DESTEK VERİYOR'
 Bizim asıl sıkıntı alanlarımızdan bir tanesi, Irak - Kandil o bölgeden ülkemize sürekli nüfuz etme gayreti vardı. Son olaylarda yine 200 kadar sızma gayreti oldu. Müdahalesi yapıldı. Amanos'larda mücadeleler var. Beşar Esad'ın şu anda desteklediği PKK unsurları oradan ülkemize sızma gayreti içerisinde. Tabii ki Baas'ı Türkiye'de destekleyen parti hangi parti? CHP. Şu anda Beşar'ın yanında yer alan hangi parti? CHP. Suriye'den sızmalar oluyor. Bizim bilerek attığımız adımlar var. Ben Dışişleri Bakanımızı Kuzey Irak'a boşuna göndermedim. Dedik ki bunları kararlı biçimde ifade edeceksin. Bu iş eğer tehdit unsuru olarak devam edecek olursa, aramızdaki dostluk ortadan kalkar. Ama bunu biz kardeşlik anlayışı içinde sürdüreceksek sizler artık bu terör örgütüne yaşama hakkı vermemeniz lazım. Esad artık finali oynuyor, sonu yaklaştı.
(Amanoslardaki sızmayı engellemek için sınır ötesi operasyon olup olmayacağı sorusuna) Ne malumdur. Sınırda 3 tugayımız tatbikatlarını sürdürüyor. Sürekli istim üzerinde bir TSK Süleyman Şah Türbesi, çevresi ile birlikte bizim topraklarımızdır. Orada yapılacak yanlış bir harekete bizim sabırlı olmamız mümkün değildir. Böyle bir girişim bize saldırı anlamına gelir aynı zamanda NATO'ya bir saldırı anlamına gelir.
Operasyon yapılması gereken yere operasyon yaptık. Yaparız. 'Benim gücüm yetmiyor' diyen bana Maliki'nin kendisidir.
Son dönemde Kuzey Irak'la Bağdat arasında sıkıntı var. Bunu Barzani'nin yaptığımız görüşmede kendisiyle paylaştık. Kendileri rahatsızlıklarını ortaya koydular. Yeni yapılanma çalışmalarıyla ilgili olsun tüm oradaki Kürt gruplar olsun, Arap, Şii ve Türkmen grupları davet etmek suretiyle onlarla toplanacağını ifade etmişti. Maliki'ye karşı bir oluşum başlatmak. O süreç başladı. O süreç şimdilik beklenen hedefe ulaşamadı. Bazı sebepleri var.
Beraber çalışalım demelerine rağmen atılan olumlu bir adım yok. Sayın Barzani'yle aynı şekilde devam edeceğiz. Ama Kerkük'e Ahmet Bey'in gidişinden rahatsız olmaları aslında şuradan kaynaklanıyor. Bizim büyükelçimizi çağırmak suretiyle güya nota veriyor. Sen o notayı verirsen, Türkiye de ona nota verir. Siyaset acemisi olarak kalkıp bana nota veriyor.

GÜL'LE ARAMIZI KİMSE AÇAMAZ
Erdoğan, Cumhurbaşkanı'nın basın müşavirinin böyle bir açıklama yapma görevi olmadığını belirterek "Aramızı açmaya kimsenin hakkı, haddi, cüreti olamaz! Sayın Cumhurbaşkanı ile oturur konuşuruz. Daha önce de böyle olmuştur. Aramızdaki kardeşlik hukukunu kimse yeniden ispat etmemizi beklemesin. Aramızdaki hukuku bozmaya kimsenin yetkisi yoktur" dedi.