Erdoğan, Hendek Belediyesi tarafından yapılan bazı tesislerin Cumhuriyet Meydanı'nda gerçekleştirilen açılış törenine katıldı.

Hendek Belediye Başkanı Ali İnci'nin Hendekspor atkısını takmasının ardından törende konuşan Erdoğan, bugün açılışı yapılacak 41 eserin Hendeklilere hayırlı olmasını diledi.

Başbakan Erdoğan, Hendek'te ortaya çıkan bu manzaranın çok küçük olabileceğini ancak çok büyük anlamlar taşıdığını dile getirerek, Türkiye'nin köylerinden, beldelerinden, ilçelerinden başlayarak büyük şehirlerine, illerine kadar topyekun bir kalkınma bayramı yaşadığını söyledi.

En küçük birimden büyük şehirlere kadar Türkiye'nin çehresinin değiştiğini, yerel ölçekteki bu değişim ve kalkınmanın ülkenin genelini etkilediğini, ülkenin görünümünü köklü şekilde değiştirdiğini ifade eden Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

''Şunu hep ifade ettim. Kalkınma yerelde başlar, demokrasi yerelde başlar, hizmet yerelde başlar. Çünkü 21. yüzyılda ülkeler arasındaki rekabet artık şehirler arasındaki rekabete dönüşüyor. Küresel rekabete uyum sağlayacak, dünya üzerinde yerini alacak ve 'Ben de varım' diyebilecek marka şehirler üretme noktasında önemli mesafeler aldık, alıyoruz. İşte bu anlayışla 81 vilayetimizi tüm ilçeleriyle birlikte birer marka haline getirmenin mücadelesini veriyoruz. Çok şükür bu yolda da önemli mesafeler katettik. Geçmişte Türkiye denildiğinde akla sadece İstanbul, Ankara geliyordu. Bugün ise Antalya, Kayseri, Erzurum, Konya, Gaziantep, Sakarya, Kocaeli başta olmak üzere bir çok ilimiz dünyada tanınıyor ve biliniyor. Ülkemize gelen turistler sadece İstanbul'u ya da sadece deniz kenarını tercih etmiyor. Bütün illerimizdeki tabii güzellikleri, tarihi eserleri ziyaret ediyorlar. Konya'ya, Gaziantep'e, Erzurum'a, Kayseri'ye gidiyorlar.''

ANKARA'YA MAHKUM OLMAYAN İKTİDAR

Başbakan Erdoğan, uluslararası doğrudan yatırımcıların artık sadece Marmara Bölgesi'ni değil ülkenin 7 bölgesini, bir çok ilini, hatta ilçesini tercih ettiğini vurgulayarak, 2002 yılında Türkiye'nin toplam turizm geliri 8,5 milyar dolarken, bu rakamın 2008 yılı sonunda 22 milyar dolara ulaştığına dikkati çekti.

''8,5 milyar dolar nerede, 22 milyar dolar nerede? Buradan buraya ulaştık'' diyen Erdoğan, 2002 yılında Türkiye'yi ziyaret eden turist sayısı 13 milyon iken 2008 yılı sonunda 26 milyon turiste ulaşıldığını anımsattı.
Başbakan Erdoğan, ''Eğer dünyayı dolaşıp da ülkenizi tanıtmazsanız, kimse sizin ülkenize gelmez. Ama şimdi geliyor. İşte bu, Ankara'ya mahkum olmayan bir iktidarın gayretiyle milletimizle iş adamlarımızla el ele vererek aldığımız neticedir. Bu daha da ilerleyecek. Biz bunlara doymuyoruz. Daha iyi olacak, daha güzel olacak. Bunları yakalayacağız'' diye konuştu.

Ortalama yıllık uluslararası doğrudan yatırımı 1 milyar dolar seviyesinden 2007'de 22 milyar dolara yükselttiklerini dile getiren Erdoğan, geçen yıl krize rağmen 15 milyar dolarla bu işi sonuçlandırdıklarını söyledi.
Başbakan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Şehirlerimizin, ilçelerimizin güzelleşmesi, yatırıma uygun hale gelmesi bu göstergeleri iyileştirdi. Bu göstergelerin iyileşmesi de dönüp yeniden şehirlerimizin imarı için kullanıldı. Bu kalkınma hızını, bu büyüme eğilimini muhafaza etmek zorundayız. Hiç endişeniz olmasın. İşimiz hizmet, gücümüz hizmet. Her bir ilçemizi, her bir şehrimizi dünyanın yıldızı haline getirerek Türkiye'yi büyütmek zorundayız. Her bir il ve ilçemizin potansiyelini, zenginliğini, değerlerini açığa çıkararak, küresel rekabette güçlü konuma geçeceğiz, geçiyoruz. Heyecanımızı, enerjimizi, birlik ve beraberlik ruhumuzu muhafaza ediyoruz. El ele, gönül gönüle vereceğiz ve bu şekilde çabaladığımız, çalıştığımız sürece aşamayacağımız hiçbir engel yoktur. Ulaşamayacağımız hiçbir hedef yoktur.''

''6,5 SENEDE 9 BİN KİLOMETRE DUBLE YOL

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 6 yıl önce önlerine koydukları hedefleri bazılarının ''hayal, ulaşılamaz'' olduğunu iddia ettiğini belirterek, bunlara hiç aldırmadıklarını ve Türkiye'nin kaynaklarını yine Türkiye için kullanmaya başladıklarını, ülkenin zenginliğini akılcı, gerçekçi, planlı bir şekilde değerlendirmeye başladıklarını söyledi.

Bu sayede 79 yıllık Cumhuriyet tarihinde yapılamayanları yaptıklarını ifade eden Erdoğan, 6 yılda 132 bin derslik hizmete açtıklarını, 340 bin konutun yapımına devam edildiğini, 242 bin konutu sahiplerine teslim ettiklerini, 54 yeni üniversite kurduklarını anlattı. Başbakan Erdoğan, ''79 yılda 6 bin kilometre duble yol yapıldı bu ülkede. Biz ise 6,5 senede 9 bin kilometre duble yol yaptık. Aramızdaki fark bu'' dedi.

Türkiye'nin ihracatı 79 yılda 36 milyarken 6 yılda buna 96 milyar dolar ilave ettiklerini ve şimdi 132 milyar dolara yükseldiğini, Gayrı Safi Yurtiçi Hasıla'nın 79 yılda 230 milyar dolarken 6 yılda buna 524 milyar dolar ilave ettiklerini ve 750 milyar dolara yükseldiğini vurgulayan Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

''Bunlar herhalde yan gelip yatarak olmadı. Şimdi dünyadaki bir krizi bize fatura etme gayretleri ayıp oluyor, çirkin oluyor. 'Efendim Türkiye battı batıyor'. Türkiye batmaz, batmayacak. Kimse buradan kendisine bir şeyler çıkarmaya çalışmasın. Amerika'da bankalar battı, Avrupa'da bankalar ucuza el değiştiriyor. Ama Türkiye'de hamdolsun batan bir tek banka yok şu anda. Hepsi de çalışıyor. Sıkıntılar var, ama 90'lı yıllardaki krizlerde olduğu gibi, 2000, 2001 krizlerinde olduğu gibi eğer şimdi de bir şeyler bekleyenler varsa boşuna bekliyorlar, kusura bakmasınlar. Biz tüyü bitmemiş yetimin hakkını yemeyecek ve yedirmeyeceğiz dedik ve aynı şekilde devam ediyoruz. Bu sene sıkıntılı bir yıl ama aşacağız, hiç endişeniz olmasın. Biraz tasarruf yapacağız ve aşacağız.''

SABAH