'Bir tanesinin kalçası kırılmış... Kafasına sıkın.... Havan atışıyla bizi sıkıştırıyorlar, çekilin!.. Yaralıyla geçemezsiniz onu da halledin!...'
Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'ndaki haftalık basın bilgilendirme toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Tuğgeneral Gürak, bir gazetede yer alan görüntülere ilişkin soru üzerine, Hava Kuvvetlerinin, Aktütün Jandarma Sınır Karakolu'na yönelik saldırının olduğu gün saat 16.58'den itibaren tespit edilen hedefleri tam isabetle vurduğuna ve 14.45'te de helikopterlerin, hedefi atış altına aldığına ilişkin görüntüleri basın mensuplarına gösterdi. Bir gazetede, 14 Ekimde yer alan görüntülerden birinin 125 kilometre uzaklıktaki Kandil Dağı bölgesine, Aktütün'ün 1 kilometre yakınında olduğu belirtilen diğer iki görüntünün ise bu bölgeye yaklaşık 20 kilometre uzaklıktaki Keritepe'ye ait olduğunu belirterek, bunun, görüntüler üzerindeki koordinatlardan da çok kolay bir şekilde anlaşıldığını söyledi.

Terörist zayiatıyla ilgili bir soruya da Tuğgeneral Gürak, durum raporlarının, çatışma bölgesindeki birlik tarafından hazırlanan bir rapor olduğunu, sadece kara unsurlarına ait faaliyetlerin açıklandığını, müteakip gün yapılan arama ve tarama faaliyetlerinde etkisiz hale getirilen ve TSK tarafından bildirilen terörist sayısına ulaşıldığını söyledi.

Tuğgeneral Gürak, harekat bölgesinin yakın civarındaki arazide bulunan 9 teröristin cesedinin Şemdinli Cumhuriyet Savcılığına teslim edildiğini bildirdi.

İŞTE TELSİZ KONUŞMALARI

-Kaç kişisiniz?

-Bir taraf 22, bir taraf 37, anlaşıldı tamam.

-Sayımız yeterli... .....

-Havan atıyorlar geri çekiliyoruz 4-5 tane zayiat var.

-Gruplar birleşti yardım istiyoruz, zayiat 5'ten fazla olabilir.

-Ölüleri alacak mıyız?

-Alamayabiliriz.

-Bir tanesi kayadan düşmüş, kalçası kırılmış.

-Bu böyle gitmez kafasına sıkın.

-Destek geliyor, bir yaralının işi bitti.

-9 kişi yaklaştık 30 metre kadar sızmaya çalışıyorduk.

-3 ölüyü geri çekiyoruz, havan atışıyla bizi sıkıştırıyorlar aşağıya çekilin. Geri çekilin bizi görüyorlar. Araç geldi.

-Bir kişi daha gitti

Tuğgeneral Gürak, daha sonraki saatlerdeki bir dinlemeyi de şöyle aktardı:

-Helikopterler geldikten sonra tepenin güneydoğu yamaçlarında çukura girdik, 3 ölü daha verdik. Havan atışlarıyla sıkıştık, daha sonra kobraların gelmesiyle diğer grupla irtibatımız kesildi. 10 dakika önce buluştuk ve kayıp sayısı 34, 6 kişiden biri yaralı, telsizin bataryası zayıf, karşımızda 3-4 kol var. Sayıca bizden üstün olduklarından geri çekiliyoruz.

-Onay geldi geri çekiliyoruz.

-6 kişi yaralı

-Yaralıyla sınırdan geçemezsiniz onu da halledin,

-Dere yatağından çıktık, ölen arkadaşlardan 11 tanesini sakladık, 24 tane kaybımız var.