AB"ye uyum kapsamında giderek artan teknik düzenlemeye uygunluk ve güvenlik denetimi sonuçları, durumun 2008"de dahi iç açıcı olmadığını ortaya koydu.
TBMM Adalet Komisyonu Üyesi, CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk"ün önergesini yanıtlayan Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, geçen yıl toplam 12 bin 929 ürünün denetlendiğini ve bunların yüzde 14.49"una denk düşen 1873 ürünün mevzuata aykırı üretildiğinin saptandığını bildirdi.
Ergün, denetlenen ürünlerin yüzde 57.41"ine denk düşen 7 bin 423 ürüne ise çeşitli nedenlerle toplam 718 bin 371 TL"lik para cezası kesildiğini açıkladı.
Ürünün piyasa sürülmeden önce denetlenmesinin AB normlarına aykırı olduğuna işaret eden Ergün, “2008"de aykırılık tespit edilen ürünlerin yüzde 90"ını yerli, yüzde 10"unu ithal ürünler oluşturmaktadır. İthal ürünlerin ise yüzde 57"sinin Çin, yüzde 14"ünün AB, yüzde 5"inin Tayvan, yüzde 24"ünün diğer ülke menşeili olduğu tespit edilmiştir” dedi.

3 kişiyi öldüren köpük
Ergün, 40 köpük makinesine el konulduğunu da bildirdi. Geçen yıl Antalya"da 5 yıldızlı bir otelde köpük partisinde sadece 15 TL"lik röle cihazı olmadığı için akımı kesilmeyen bir köpük makinesi 2"si turist 3 kişinin yaşamını yitirmesine yol açmıştı.
Ergün, benzeri biçimde 15 bin 278 kahve makinesinin toplatıldığını, 3 elektrikli asansörün mühürlenerek kapatıldığını da bildirdi.
Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliği kapsamında teknik mevzuat çerçevesinde inceleme yaptıklarını ifade eden Ergün, geçen yıl bakanlık olarak bir ilki gerçekleştirerek 6 farklı ürün grubunda toplam 20 ayrı marka ve modeldeki ürün için toplatma kararı verdiklerini de açıkladı.

Kaçak rakının durumu
Ergün, kaçak rakı üretimi ve yol açtığı ölümlerin artmasıyla ilgili soruya ise, “Kaçak rakı satışı bakanlığımızın görev ve faaliyet alanına girmemektedir” yanıtını verdi.