Şike ve teşvik pirimi için verilen 5 yıldan 12 yıla kadar hapis cezasını 1 yıldan 3 yıla kadar indirilen yasa düzenlemesi Meclis’ten geçti. Yasa henüz Cumhurbaşkanlığı tarafından onaylanmadığı ve resmi gazetede yayınlanmadığı için yürürlüğe girmedi ancak ‘futbolda şike soruşturması’ kapsamında tutuklanan şüphelilerin avukatları tahliye dilekçelerini vermeye başladı.

ŞİKE YASASI DEĞİŞTİ, GÖZLER SAVCILIKTA

Geçtiğimiz yıl Aralık ayında özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcı vekilliğince başlatılan ‘Futbolda şike soruşturması’ kapsamında Aziz Yıldırım ve Tayfur Havutçu gibi futbol adamlarınında arasında bulunduğu 31 şüpheli tutuklandı. Nisan ayında da ‘Sporda şiddet ve düzensizliğin önlenmesine dair kanun’ yürürlüğe girdi. Kanunda ‘Şike ve teşvik pirimi’ suçları için 5 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası öngörüldü. Ancak kanunda bir takım değişiklikler yapıldı. Yeni düzenlemede, hapis cezası 1 yıldan 3 yıla kadar indirildi ve davalara ‘asliye veya ağır ceza mahkemeleri değil, sulh veya asliye mahkemeleri bakacak’ ifadesi yer aldı.

SAVCILIK ‘DEĞERLENDİRME TOPLANTISI’ YAPACAK

Henüz yürürlüğe girmeyen yasa değişikliği üzerine gözler soruşturmayı yürüten özel yetkili Cumhuriyet Başsavcı vekilliğine çevrildi. Savcılığın ne yapacağı merak konusu oldu. Adliye kaynaklarından alınan bilgiye göre soruşturma savcılığı ‘yeni yasanın resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmesini’ bekliyor. Savcılığın yasanın yürürlüğe girmesinin ardından bir değerlendirme toplantısı yapacağı ve dosya üzerindeki kararını vereceği öğrenildi.

YASA ÇIKMADI ANCAK TAHLİYE DİLEKÇELERİ VERİLDİ

Yasa henüz Cumhurbaşkanlığı tarafından onaylanmadığı ve resmi gazetede yayınlanmadığı için yürürlüğü girmedi ancak ‘futbolda şike soruşturması’ kapsamında tutuklanan şüphelilerin avukatları tahliye dilekçelerini vermeye başladı. Sabah adliyeye gelen avukatlar İlhan Ekşioğlu, Tayfur Havutçu, Serdar Adalı, Ahmet Ateş, Korcan Çelikay hakkındaki tutuklama kararının kaldırılmasını talep etti.