SPK Başkanı Vedat Akgiray, “Şüphelimaç tarihlerindeki hisse senedi hareketlerini inceliyoruz. Eğer haksız kazanç varsa bu şikeden bile ağır suçtur. Kimse bunu yapanı kurtaramaz” dedi...
 
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray, futboldaki şike iddialarıyla ilgili olarak çarpıcı açıklamalar yaptı. Akgiray, "Bu konuya çok dikkatli bakıyoruz. Yani bir kişi değil, birkaç kişi sürekli izliyor, kimalıyor, kimsatıyor, önce ne oldu.Hatta o iddia edilenmaç tarihlerindeki hareketlere bakıyoruz. Bir sene öncesine gittik, geçmişe bakıyoruz, birçok şeye bakıyoruz" diyerek şikeyi büyüteç altına aldıklarını belirtti. 
 
Hemen devreye gireriz 
 
Akgiray, "Şike yapılırken borsadan veya diğer sermaye piyasalarımızdan başkalarının pahasına haksız kazanç varsa, bu şikeden bile ağır suçtur. Kimse bunu yapanı kurtaramaz. Ozaman da bizi ilgilendirir. Bir olayı, haber niteliği taşıyan bir olayı kullanarak, içeriden örtülü kazanç gibi birşey yapılırsa bu büyük suçtur.Ozaman devreye değil, her yere gireriz" dedi. 
 
Yatırımcı mağdur olur 
 
Konuyla ilgili "varsayımsal" bazda konuşacağını vugulayan Akgiray, "Bu dört kulüp arasında arasında şike yaptığı iddia edilen bir takımın puanının silinmesi, şampiyonluğunun alınması, küme düşürülmesi halinde, bu şirket değerini etkileyecek" dedi. Akgiray, bu şirketlerin binlerce küçük yatırımcısı olduğunu belirterek, "Başkalarının yaptığı yanlış yüzünden, çoğunluğumasumolan yatırımcıların zor durumda,mağdur kalmasının doğru birşey olmadığını" kaydetti.
 
Gecikmenin BEDELi AĞIR
 
SPK Başkanı Vedat Akgiray, mutlaka piyasaya bilgi akışının acilen sağlanması gerektiğini söyledi. Akgiray, "Dolayısıyla bir olay, şike veya başka bir olay, bir kağıdın, bir hisse senedinin, bir firmanın piyasa değerini etkileyecekse, o haberin, o bilginin piyasaya hemen ulaşmasını sağlamak bizim görevimiz. Yatırımcılar bilsin ki burada bir risk var. Bu bilginin bir an önce piyasaya gelmesi fevkalade önemli. Bu nedenle kurumların bu konuda kararsızlıkta ısrar ediyor olması hoş birşey değil. Çünkü herşey havada kalıyor" ifadelerini kullandı. 
 
Belirsizlik olmamalı 
 
SPK Başkanı Vedat Akgiray, "Yanlış veya doğru, bir karar alınıp o kararın piyasaya duyurulması lazım. Belki işin hukuki boyutu yavaşlığı gerektiriyor, ona karışamayız ama biz sermaye piyasaları açısından belirsizliğin bir an evvel ortadan kalkmasında büyük fayda görüyoruz” dedi. Sıkıntıya dikkat çekti Vedat Akgiray sözlerini şöyle sürdürdü: “Gecikmenin önlenmesi gerçekten önemli. Dolayısıyla bu belirsizlik ortadan kalkmazsa, işin rakamsal riski, boyutu daha fazla büyüyecek, daha büyük sıkıntı olacak. Umarız ilgililer bu konuda duyarlı davranırlar."