Film, İngiliz Gizli İstihbarat Servisi’ne sızmış isimlerin tespiti üzerine kurulu senaryosuyla dikkat çekiyor. Gazeteci Mehmet Baransu’nun 155 Polis İmdat’a kendisini mahkeme kararı olmadan takip eden iki MİT mensubunu yakalatmasından sonra Köstebek filmi gözümde farklı bir boyut kazandı.

SİNE-YORUM: RASİH YILMAZ

Ne de olsa dünyanın en gizemli yapılanmaları istihbarat örgütleridir.Ancak Köstebek’teki girift casusluk ilişkilerinin aksine 155 Polis İmdat’a yakalanan MİT mensupları kurum adına ironik bir durumun ortaya çıkmasına da sebebiyet verdi. Yılın en iyilerinden birisi olacağı su götürmez ‘Köstebek’ İngiliz Gizli İstihbarat Servisi’ne sızmış isimlerin tespiti öncesi ve sonrası üzerine kurulmuş bir senaryo ile karşımıza çıkıyor.

GÖRÜNMEYEN DÜŞMAN

Kendisi de İngilizGizli Servisi için bir süre çalışmış John le Carre’nin aynı adlı romanından uyarlanan, 1979’da da dizi olarak BBC tarafından çekilen hikâye; ‘Soğuk Savaş’ın hükümsürdüğü ama ortada görünen bir düşmanın da olmadığı 1973’te geçiyor. ‘GirKanıma’ ile sinema seyircisi nezdinde haklı bir yer edinen TomasAlfredson’un son filmindekiMI6’da köstebek arayışını izleyince nedense aklıma Türkiye’deki MİT-KCKilişkileri ile ilgiliDoğu Perinçek’inAydınlık gazetesinin “KCK içindeki 1000MİT’çi açığa çıkacak” başlığı geldi!

İZLEYİCİDEN SABIR İSTİYOR

Köstebek hemizlemesi hemde hazmetmesi zor bir film. Sabır istiyor seyirciden. Ama sonunda muhteşembir yapımile karşı karşıya kaldığınızı anlıyorsunuz.Karanlık, kasvet yüklü sinsi ve satranç oyunu gibi süregelen hamlelerin peşinden giderken bazen vezir, bazen şah bazen de piyon olmanın ne kadar kolay olabileceğini ama hep bir kaybeden ile oyunun bittiğini anlıyorsunuz. Zaten oyun bitince şah da piyon da aynı kutuya koyulmuyormu hep? Senaryonun karmaşık sadeliğine ek olarak oyuncunun abartısız bir gösterişle kendini ortaya koyabileceğini gördüğümüz ender filmlerden biri olan Köstebek. Filmde Smiley karakteri ile kariyerinin en parlak performanslarından birisini ortaya çıkar ve ilk kez Oscar’a aday gösterilen Gary Oldman muhteşem bir performansla kariyerini taçlandırıyor. Orijinal müzik ve uyarlama senaryo dallarında da Oscar’a aday yapımın müzikleri filmin dramatik yapısı da en üst seviyeye çıkarıyor. Şeytan ayrıntıda gizlidir bu yüzden filmi izlerken sabırla ayrıntılara yoğunlaştığınız takdirde ancak istihbarat dünyasındaki tümşeytani hesapları görebilirsiniz. Bu filmi gerçek sinema seyircisi elbette kaçırmayacaktır. Ama benim acizane tavsiyem MİT Müsteşarlığı’nın elamanlarına Köstebek’i izlemelerini zorunlu kılması. Çünkü köstebekler bir kurumun yok olup gitmesine bile sebebiyet verebilir!

Tinker Tailor Soldier Spy: Köstebek

Yönetmen: Tomas Alfredson

Oyuncular: Gary Oldman, Tom Hardy, Colin Firth, John Hurt