İnsanların şiire olan merakını keşfeden dünyaca ünlü milyarder iş adamı Bob Young, yeni satın aldığı poetry.com internet sitesinde her gün şiir yarışması düzenliyor. Yarışmaya katılan şiirler arasından seçilen, günün şiirine 25, ayın şiirine 250, yılın şiirine de 5000 dolar ödül veriyor. Dünya çapında büyük ilgi gören ve baş döndürücü bir gelişme gösteren siteye, yeni yönetimiyle daha bir yılını doldurmadan 2 milyonu aşkın şâir ve şiirsever üye oldu. Siteyi günde ortalama 100 bin kişi ziyaret ediyor, her hafta 15 bin yeni üye kayıt oluyor. 80 ülkede faaliyet gösteren lulupoetry.com"un, Kaliforniya (ABD), Banglore (Hindistan), Londra (İngiltere) ve Toronto (Kanada)"da merkez ofisleri var.

14 MİLYON ŞİİR GELDİ

Yarışmaya 14 milyon şiir gönderildiğini, bunlardan 7 milyonunu erişime açtıklarını, diğerlerini de hızla yayına vermeye çalıştıklarını belirten, sitenin editörlerinden Nick Popio; gelen şiirleri, kategorilere ayırdıklarını, yarışmada ödül alan ve alamayan şiirleri de değerlendirip kitap hâline getirerek, aynı gruba ait lulu.com sitesinde satışa sunduklarını belirtiyor. Üyeler isterlerse siteyle anlaşarak, kendileri de kitap bastırabiliyor. Değişik başlıklar altında 30 bin çeşit kitap yayınlayan kuruluşun, net üzerinden aylık kitap satış adedi ise 40 binden fazla. Dünya genelinde herkese açık olan yarışmaya katılmak için sitede belirtilen kurallara uyulması ve şiir metninin İngilizce olması gerekiyor.

KURNAZ PAZARLAMACI

Memurlar.net sitesinden "Perhatsız" rumuzlu bir Türk"ün de, yarışmaya katıldığını öğreniyoruz. Yazdığı şiirlerden 35 tanesini İngilizce"ye çevirip, ödüllü yarışma için poetry.com sitesine gönderdiğini belirten Perhatsız, şikayetini şöyle dile getiriyor: “4 şiirimi kitaba aldılar. Seçici komite, benim epeyce şiirimi beğenmiş, "diğerlerini de kitaba alacağız" dediler. "Olur" dedim. Ancak, kurnaz pazarlamacı bunlar. Dünyadan topladıkları şiirleri, kitap yapıp satıyorlar.”

Benzer şikayetler, ABD"deki tüketiciyi koruma kuruluşlarına da gidiyor.

ŞİİR BORSAYA GİRDİ

Şimdilerde "küresel şiir pazarı" oluşturmaya çalışan, Poetry.com"un yeni sahibi ve CEO"su Bob Young, milyarder bir iş adamı. 11 Ağustos 1999"da halka açıldığında Wall Street tarihinin ilk 8. günde en çok kazandıran şirketi olan teknoloji devi Red Hat"in kurucusu Young, aynı yıl, Fortune dergisi tarafından Microsoft"a rakip olarak gösterilmiş, Business Week tarafından da “en iyi girişimci” seçilmişti. Poetry.com şiir sitesini satın alarak, sahibi olduğu lulu.com"la birleştiren Young, düzenlediği yarışmalarla şiir dünyasına farklı bir boyut getirdi.

Bir kuruş almadı bağışladı

Gençlik yıllarından itibaren şiirle iç içe olan Başbakan Erdoğan"ın kaset ve CD"leri bir milyondan fazla satarak değme sanatçıları gölgede bıraktı. Bu satışlardan bir kuruş almayan Erdoğan, CD ve kaset gelirinin tamamını "düşünce suçluları" ile şehit aileleri, dul ve yetimlerine bağışladı Seslendirdiği şiirlerden yapılan, “Bu şarkı burada bitmez” isimli kasetin, değme sanatçıları gölgede bırakarak, bir milyon satış rakamını aşması da gösteriyor ki, halkımız tarafından rağbet görüyor, beğeniliyor, seviliyor. En önemlisi de, çoktandır ihmal edilen Türk şiiri, Başbakanın şahsında tavan yapıyor, yeniden zirveye çıkıyor. Bu sizce de, Türk edebiyatının geleceği açısından da asla göz ardı edilemeyecek bir realite değil mi?

DÜŞÜNCE MAHKUMU

1997"de okuduğu, bir şiir yüzünden 28 Şubat sürecinde hapse mahkum edilen ve dört ay Pınarhisar Cezaevinde yatan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan"ın, şiir kaset ve CD"lerinin gelirini "düşünce suçluları" ile şehit aileleri dul ve yetimlerine bıraktığını biliyor muydunuz? "Bu şarkı burada bitmez" albümünün hazırlandığı Ulus Stüdyolarının sahibi İskender Ulus, bu konuda şunları söylüyor: “Erdoğan, albümün gelirini "düşünce suçluları"na bağışladı. Gelirin üçte birinin de, Türkiye Yazarlar Birliği vasıtasıyla şehit aileleri, dul ve yetimlerine verilmesini şart koştu. Başbakan bu albümden bir kuruş gelir almadı.