Özgürlük ve demokrasi isteyen barışçıl gösterilerin dışardan askeri müdahale ve olağanüstü hal ilanıyla bastırıldığı Bahreyn’de kral ve başbakanı eleştiren şiirleri okumanın bedeli ağır oldu. Muhalifler, olağanüstü halin kaldırılmasının ardından Sünni hanedana karşı yeniden sokaklara dökülürken ‘özel güvenlik mahkemesi’nde yargılanan göstericilerden 20 yaşındaki kadın şair Ayat el Kurmezi 1 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Suçu şiir okumak. 

Şiirlerinde Kral Hamad bin İsa Halife’ye karşı Şiiler ile Sünnilerin bir olduğunu vurgulayan Kurmezi ‘nefreti kışkırtmak’ suçlamasıyla 30 Mart’ta tutuklanmıştı. Ailesi, öğretmenlik fakültesinde okuyan Kurmezi’nin güvenliğinden endişe ettiklerini belirtti. Kurmezi şubatta patlak veren gösterilere katıldıkları için askeri mahkemede yargılanan 400 kişi arasında yer alıyor. Şimdiye kadar bunlardan 50’si hapis cezasına çarptırıldı. Bahreyn İnsan Hakları Gençlik Topluluğu, Kurmezi ile birlikte diğer tutukluların kötü muamele gördüğünü kaydetti. 

Eski vekiller yargılanıyor 
En büyük muhalif parti Vifak’ın göstericilere karşı güç kullanılmasını protesto etmek için istifa eden 18 milletvekilinden Cevad Firuz ve Mattar Mattar da dün özel güvenlik mahkemesine çıkartıldı. Mayısta tutuklanan iki eski vekil rejimi değiştirmek için halkı kışkırtmak ve kasten yalan haber yaymakla suçlanıyor. 

Muhalifler meydanlara döndü 
Bahreyn’in başkenti Manama’da önceki gün yaklaşık 10 bin kişi siyasi hakların genişletilmesi ve daha fazla özgürlük talebiyle gösteri yaptı. Önceki gösterileri Suudi Arabistan ve Katar’ın gönderdiği askeri güçlerin yardımıyla bastıran yönetim bu kez göstericilere müdahale etmedi. Vifak lideri Şeyh Ali Salman gösterileri İran’ın kışkırttığı suçlamasını reddederek “Bazıları taleplerimizin sadece Şiilere özgü olduğuna dair manipülasyon yapıyor. Bu doğru değil. Biz ikinci bir İran değil Şiiler ve Sünnilerle birlikte bütün Bahreyn’in çıkarı için siyasi reform istiyoruz. Barışçıl gösterilere devam edeceğiz” dedi. Kral Hammad da temmuzdan itibaren muhaliflerle yeni bir diyalog süreci başlatmayı önerirken Salman “Diyaloğa hazırız ama konuşmalar gerçek olmalı, göstermelik değil. Biz o tarihe kadar gösterilere devam edeceğiz” yanıtını verdi. (MANAMA / AP-REUTERS)