Sigorta pazarında istihdam arttı. Hazine ve Maliye Bakanlığı, yayımladığı 2017 yılı Türkiye'de Sigortacılık ve Bireysel Emeklilik Faaliyetleri Hakkında Raporda sektörün istihdam rakamlarını da açıkladı. Buna göre geçen yıl sadece sigorta, reasürans ve emeklilik şirketlerinde çalışan sayısı 13 bin 63 kişi oldu. Bunun üzerine 6 bin 820 kişilik pazarlama elemanları da katıldığında sadece şirketlerde çalışan personel sayısı 19 bini geçti. Geçtiğimiz yıllarda istihdama destek veren sigortacılar, her ne kadar 2016'da yaşanan durgunluktan etkilenseler de 2017'de durgunluğu aşarak, ciddi istihdam yarattılar. Bu katkıda 2017'de başlayan Bireysel Emeklilik Sistemine (BES) otomatik katılım uygulamasının büyük etkisi oldu. Bu sayede şirketler geçmiş yıllarda istihdamda yaşadıkları trendi geçen sene de sürdürdüler.

KADINLARIN HAKİMİYETİ ARTIYOR

Son 5 yılda ise sigorta pazarında istihdam yüzde 15'ün üzerinde arttı. Bugün ise sigorta sektörü hayat, hayat dışı ve emeklilik şirketlerinde; çalışanı, acenteleri, aktüeryacıları, eksperleri, brokerleri ile toplam 130 bin kişiye doğrudan istihdam yaratıyor. Bunun üzerine banka şubelerinde çalışan sigorta elemanları, özel hastanelerde görevli personeli, özellikle oto sigortalarında sigorta şirketlerinin kurduğu tamirhane servislerinde çalışanları, sigortaya yönelik asistans şirketlerinde çalışanlar da eklendiğinde toplam istihdam 200 binlere çıkıyor. Özellikle de Türkiye'nin hemen hemen her yerine yayılmış 14 bine yakın sigorta acentelerinin sigortada istihdama katkısı çok büyük.

Sigorta sektörü kadın istihdamına da ciddi katkı yapıyor. Çalışanların çoğunluğu kadınlardan oluşuyor. 2017 yılına yönelik açıklanan rapora göre sigorta, reasürans ve emeklilik şirketlerinde çalışan kadın sayısı 6 bin 971. Pazarlama elemanı olarak çalışan kadınların sayısı ise 4 bin 156. 2017'de toplam 19 bin çalışanın 11 bin 127'si kadınlardan oluştu. Erkek çalışan sayısı 8 bin 599 olarak gerçekleşti. Sektörde yaşanan ilginç bir gelişme de şirketlerde çalışan erkek sayısı 6 bin olurken, pazarlama elemanı sayısının sadece 2 bin 507'de kalmış olması. Bu da sigorta ve BES pazarlamasında kadınların hakim olduğunun bir göstergesi. Bundan 5 yıl önce ise sektörde çalışan toplam kadın sayısı 8 binlerdeydi. Daha açık bir anlatımla sigortacılıkta her geçen yıl kadın çalışan sayısı artıyor.

BES'İN KATKISI BÜYÜK

Bu yıl da sektörde istihdam açısından parlak bir seneydi. Yine emeklilik şirketleri istihdam artışına katkıda bulundu. Pazarlamadan bilgi teknolojilerine, emeklilik aracılarına kadar hemen hemen tüm branşlarda yeni personel alımına gidildi. BES'e otomatik katılım, emeklilik şirketleri ile reel sektör arasında operasyon yükünü artırdığından yeni iş bölümleri de yarattı. Çoğu emeklilik şirketi mevcut operasyon bölümlerine yeni takviyeler alırken, bazı emeklilik şirketleri de operasyon adı altında yeni bölüm açtı. Bu sene eksper ve sigorta hakemi alımı da oldu. Sigorta ve bireysel emeklilik alanında bu trendin sene sonuna kadar devam etmesi bekleniyor.