Sigorta şirketleri, sahte tutanakların önlenmesi amacıyla, bankaların uyguladığı 'kara liste' benzeri bir sisteme geçti. 
 
Sigorta Suistimalleri Bilgi Sistemi (SİSBİS) sayesinde 1 yılda 6 bin sahte tutanak tespit edildi. Söz konusu sürücüler, sigorta primlerini daha fazla ödeyecek.Türkiye, Kaza Tespit Tutanağı uygulamasına 2008 yılında geçti. Uygulamayla, maddi hasarlı kazalarda tutanak tutma sürecinin hızlandırılması amaçlanıyordu. Ancak çok geçmeden bu sistem de sürücüler tarafından suistimal edilmeye başlandı. 
 
Kazalı arabayı sağlam gösterip sigorta yaptıran çeteler türedi. Sigorta yaptırdıktan sonra da araba yeni kaza yapmış gibi sahte tutanaklar tutulduğu tespit edildi. Hatta büyük bir arızası çıkan arabasını kasıtlı olarak duvara çarparak pert eden ve ardından sigortadan arabasının parasını alanlar bile oldu. Sistemin suistimal edilmesi üzerine sigorta şirketleri harekete geçti. Sahte ve yanlış tutanakların önlenmesi amacıyla, bankaların uyguladığı 'kara liste' benzeri bir sisteme geçildi. Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği'nce kurulan Sigorta Suistimalleri Bilgi Sistemi (SİSBİS) gerçek dışı beyanlar öncelikli olmak üzere sigorta dalındaki her türlü sahtekarlık, dolandırıcılık ve suistimallerle daha etkin mücadele edebilmek amacıyla kuruldu. Sistemde 1 yılda 6 bin sahte tutanak tespit edildi. 
 
Sahte hasar başvurularının ayrımını kolaylaştıran ve potansiyel sigorta sahtekârlıklarının daha az maliyetle saptanmasını sağlayacak yeni yöntem sayesinde şirketler kara listelerini oluşturuyor. Sahte tutanak hazırladığı tespit edilen şahıslar kara listeye alınarak tüm şirketlerin bilgi aldığı sisteme kaydediliyor. Sigortacılar listeye ekleyip diğer şirketlerle paylaştıkları bu kişiler için ellerinde yeterli kanıt, bilgi ve belge olması durumunda yasal yaptırım yoluna gidiyor. Sahte tutanak hazırladığı tespit edilen sürücüler hem mahkemeye verilecek hem de kara listeye alındığı için sigorta primlerini daha fazla ödeyecek. Diğer yandan bu listede yer alan riskli sigortalılara yüksek fiyat uygulanması, hasar ödemelerinin daha yakından ve titiz izlenmesi ya da sigorta tekliflerinin kabul edilmemesi gibi diğer önemli yaptırımlar da uygulanacak. 
 
TUTANAKLAR TEK TEK İNCELENİYOR 
 
Yanlış ve sahte sigorta uygulamalarının tespiti, bildirimi, değerlendirilmesi ve raporlanmasıyla ilgili usul ve esaslar 30 Nisan 2011 tarihli 'Yanlış Sigorta Uygulamalarıyla Mücadele' yönetmeliğiyle belirlendi. 6 Temmuz 2011 tarihinde bu yönetmelik doğrultusunda bir genelge hazırlanarak sigorta şirketlerine gönderen Hazine Müsteşarlığı, düzenlenen yanlış sigorta uygulamaları karşısında şirketler ve aracıların, iş dürüstlüğünü yüksek standartlara ulaştırmak için gerekli tedbirleri belirledi. Sigorta şirketleri yanlış ve sahte sigorta bildirimlerinin tespiti amacıyla kendi bünyelerinde bir komisyon kurdu. 
 
Şirketler, yanlış sigorta uygulamalarına karşı potansiyel riskleri tespit etmek, süreçleri kontrol altına almak için gerekli tedbirleri de almaya başladı. Eski emniyet mensupları ve sigorta uzmanlarının bulunduğu komisyonlarda tüm kaza tespit tutanakları tek tek gözden geçiriliyor. Sigorta şirketlerinin çatı kuruluşu olan Sigorta Bilgi Merkezi tarafından kazanın oluş şekline, poliçe ve hasar verileri, hasar belgeleri, sürücü özellikleri, oto hırsızlıklarına, bedenî zarar gören mağdurun özellikleri, bedeni zarar özellikleri ve tedaviye ilişkin göstergeler olmak üzere 8 farklı kategoride 60 kriter belirlendi. 
 
Bir minibüs 6 ayda 15 kaza yapmış 
 
Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği Genel Sekreteri Erhan Tunçay, "Yaptığımız tespitlerde bir minibüs 6 ayda ufak tefek 20 kaza yapmış. İki araç 3 ayda 3 kez birbiriyle kaza yapmış. Bir aracın 6 ayda 15 kez kaza yaptığını tespit ettik. Suistimale varan uygulamalar varsa bunları tespit etmek ve uyarmak amacıyla SİSBİS'i kurduk. Buradaki tüm bilgi ve belgeleri tüm sigorta şirketleri ile paylaşıyoruz. Bu sisteme giren sürücüler nitelikli dolandırıcılıktan yargılanması amacıyla mahkemeye verilmesi ve yüksek prim cezaları ödemesi zorunlu hale gelecek. Bu çalışma ile iyi sürücü ve kötü sürücü ayrımını rahatlıkla yapabileceğiz." ifadelerini kullanıyor. (Zaman)