Patronların daha çok yatırım için talep ettiği sistemde kafa karışıklığı da ortadan kalkacak. 2008 yılından bu yana farklı sigorta prim teşviklerinden 6 milyon 735 bin çalışan faydalandı.
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın başkanlığında Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda yürütülen 'Yeni Teşvik Sistemi' çalışmasında sona gelindi. İşsizliği azaltacak düzenlemelerin önemli yer tuttuğu Yeni Teşvik programında parçalı bürokrasinin de kaldırılması kararlaştırıldı. Buna göre teşvikli bölgelerde ve illerde parça parça uygulanan sigorta prim desteği yerine işveren payına düşen kısmında indirim yapılacak. Bu indirim teşvik alan firmalara, işletmelere aynı faydayı sağlayacak şekilde kurgulanacak. Uygulamanın genç ile kadın istihdamıyla birlikte genel istihdamı da teşvik etmesi ve koruması hedefleniyor.

PRİM İNDİRİMİYLE 6 MİLYON 735 BİN İSTİHDAM
Avrupa'da Yunanistan ile başlayıp ardından İtalya, İspanya, Portekiz ve diğer ülkelere sıçrayan kamu borç odaklı kriz işsizliği arttırıyor. Avrupa Birliği bölgesinde istihdam oluşturmakta büyük sıkıntıların yaşandığı bir ortamda Türkiye'de işsizlik tek hanelerde seyrediyor. 2008 krizinin ardından yüzde 14,6'lara kadar tarihi zirveyi gören işsizlikteki düşüşte sigorta teşvik primleri büyük rol oynuyor. Sigorta prim teşviklerinden 2008 yılından bu yana 969 bin 38 iş yeri faydalandı. 6 milyon 735 bin işçinin priminin belirli bir bölümünü patron yerine devlet ödedi. Bu durumda 5 puanlık prim indirimi, 18 ve 29 yaş arasındaki genç ve kadın işçilerin sigorta primlerini kademeli olarak Hazine ödedi. Bu süre içinde kadın ve gençlerin ilk yıl yüzde 100, ikinci yıl yüzde 80, üçüncü yıl yüzde 60'ını, dördüncü yıl yüzde 40'ını, beşinci yıl da yüzde 20'sini devlet verince birçok ülkenin nüfusundan fazla çalışanın primini devlet ödemeye devam ediyor.

ASO BAŞKANI: TEK ELDE TOPLANIRSA MİKTAR DA ARTAR
Yeni Teşvik Sistemi konusunda ilgili bakanların ser verip sır vermediğini belirten Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, teşviklerin tek çatıda toplanmasının hem işçi hem de işveren için büyük faydalar getireceğini söyledi. Türkiye'de çok değişik yerlerden çok değişik teşvikler verildiğini ifade eden Özdebir, "Bunların aslında tek bir yere toplanması bir koordinasyon içinde verilmesi miktarların arttırılmasını sağlayabilir. Bütün teşvik mekanizmasının tek elden yürütülmesinden çok büyük fayda var. Çalışma Bakanlığı ayrı, Enerji ayrı, Kalkınma ayrı, Tarım ayrı teşvik veriyor. KOSGEB'in kendine göre destekleri var. Tek elden toplayıp verilirse daha faydalı olur." diye konuştu. Sigorta prim teşviklerinde tek ama geniş teşvikin istihdamı artıracağını vurgulayan Özdebir, "Sigorta primlerinin aşağıya indirilmesi için kayıtdışılığın düzeltilmesi lazım. Kayıtlı çalışan sayısının arttırılması lazım. O zaman primleri aşağı çekmek mümkün gözükebilir. Zira işveren üzerindeki sigorta prim yükleri ülkemizde çok yüksek. Burada yapılacak indirim devletin hiç para alamadığı çalışanların da kayıt altına girmesini ve prim gelmesini sağlar." önerisinde bulundu.