UZMANLAR kurban kesilen sığırın kulak küpelerinin atılmaması, il ya da ilçe tarım müdürlüklerine ulaştırılması konusunda uyardı. Gaziantep İl Tarım Müdürü İbrahim Yılmaz, “Hayvan hareketlerinin ve hayvan hastalıklarının etkin kontrolünün sağlanması için kurban edilen sığır cinsi hayvanları kayıtlarımızdan düşmemiz gerekiyor” dedi. Küpesi olmayan sığırların satışının yasak olduğunu vurgulayan Yılmaz, vatandaşın bir mağduriyet yaşamaması için kurbanlık olarak küpesiz sığır satın almaması gerektiğini söyledi.

Yılmaz, kurban kesilen sığırın kulak küpesinin atılmamasının isteyerek, “Vatandaşımız kurban olarak kestiği sığırın küpesini il ya da ilçe tarım müdürlüğüne ulaştırmalı. Köy ya da mezralarda yaşayan vatandaşlarımız da kurbanların küpelerini ziraat mühendislerimize, veterinerlerimize teslim edebilirler” diye konuştu.

Boyama ve kesim hataları 5 milyon TL kaybettiriyor

Türkİye"de Kurban Bayramı"nda kesileceği tahmin edilen 2 milyon 600 bin adet kurbanlığa ait derilerin yaklaşık 25 milyon lira değerinde olduğu, ancak hayvanları ayırmak için üzerlerine sürülen boyalar ve hatalı kesimlerin, 5 milyonluk bir kayba neden olduğu belirtildi.

Türkiye Deri Sanayicileri Derneği (TDSD) Yönetim Kurulu Başkanı Osman Güneş, kurbanların deri ve bağırsaklarının çoğunun bilgisizlik nedeniyle israf olduğunu ve hiçbir işe yaramadığına dikkat çekerek, “Bir adet tuzlanmış yaş koyun derisi ortalama 4 ile 4.50 liradır. Sığır cinsi hayvan derilerinin kilosu ise ortalama 1.10-1.20 lira olup ortalama 20-25 kilogram ağırlığındadır” dedi. Güneş, kurban derileri bu fiyatlarla değerlendirildiğinde 25 milyon lira değerinde bir milli servetin ortaya çıktığını ifade ederek, “Kurban derilerinin en az yüzde 20"si sürüleri ayırmak için sürülen boyalar, kesim ve yüzüm işlemleri sırasında meydana gelen hatalar nedeniyle bozuluyor” diye konuştu.