Sigaraya karşı olan kesin tavrı ile bilinen bir hocamız bir gün poliklinikte hasta muayene ederken hastanın alışkanlıklarını soruyor ve önündeki kağıda notlar alıyor:

- Sigara kullanıyor musunuz?

- (Bunu nazik bir ikram zanneden hasta) Hocam almayayım teşekkür ederim, demin içtim kapının önünde beklerken :)))

- ???

Nedir bu kadar kolay içselleştirme sebebimiz sigarayı hep merak ettim.

Gelin biraz sayılarla konuşalım:

- Dünyada her yıl 5 milyona yakın, ülkemizde ise yüz binden fazla insanın sigara ve buna bağlı hastalıklar yüzünden kaybedildiği tahmin ediliyor.

- İş kazaları, trafik kazaları vb. sebeplerin toplamından en az 8-10 kat fazla sayıda insan sigara nedeniyle hayatını kaybediyor.

- İçilen her bir sigara insan hayatını 10 dakika kadar kısaltıyor!

- 'Ben içmiyorum ama evde içen var' = siz de içiyor sayılıyorsunuz, çünkü kapalı ortamda içilen her 20 adet sigarada siz de yaklaşık 2-3 tane içmiş oluyorsunuz.

- Bu yazıda okuduklarınız sadece sigarayı değil, tüm tütün ve duman içeren ürünleri (puro, nargile, vb.) kapsıyor. Sadece şimdiye kadar ispatlanan zararlar, içerikteki toksinler, vs. değişiklik gösterebilir.

Size geçen hafta ameliyatta sigaraya yıllarca maruz kalmış bir akciğerin resmini çektim. Gördüğünüz gibi akciğerin beyaz olması gereken rengi zararlı toksinler sebebiyle yer yer simsiyah olmuş durumda. Hastamız son sigarasını iki gün önce içmişti ve akciğerler yaklaşık 25 yıl her gün bir paket zehire maruz kalmaktan (aldığımız sözlerin tutulması şartıyla) kurtuldu. Hastamızın yaşı 60.. Tıkanan 4 damara bypass yaptık.

Kalp damar cerrahisinde sigaranın damarlara verdiği zararları her gün bizzat görmekle birlikte diğer branşlarda da karşılaşılan zararları gelin baştan aşağıya tekrar gözden geçirelim. Baştan aşağı tabirini gerçek anlamda kullandım – gözünüzün önüne bir insan vücudu getirin en yukarıdan başlayıp aşağıya doğru ilerleyelim):

Sigaranın Vücudunuza Yaptıkları