Kırıkkale'de faaliyet gösteren Kale Dağcılık ve Doğa Sporları Derneği, başlattığı ''Sigarayı Atın Hayatı Tadın'' adlı projeyle sigarayı doğa sporu yaptırarak bıraktırmayı hedefliyor.

Kale Dağcılık ve Doğa Sporları Derneği'nin sigarayı bıraktırmaya yönelik projesi kapsamında 8 dağa tırmanıp sigarayı bırakmayı amaçlayan 50 sigara tiryakisi, projenin başlangıcında Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Uzmanlarından Yrd. Doç. Dr. Emel Bulcun'un kontrolünden geçerek ''tırmanabilirlik oluru'' aldı.

Tırmanabilirlik olurunu alan tiryakiler, şimdiye kadar Çelebi, Küre ve Elmalıdede dağlarına tırmandı. Sigarayı doğa sporu yaparak bırakmayı amaçlayan katılımcılar, 4. tırmanışlarını ise dağcı kıyafetlerini giyerek Balışeyh ilçesi yakınlarındaki 1.744 rakımlı Dinek Dağı'na gerçekleştirdi.

Projeye ve tırmanışlara katkı sağlayan Kırıkkale Valiliği adına AA muhabirine bilgi veren Vali Yardımcısı Yusuf Ziya Karacaev, projenin asıl amacının sigarayı bıraktırmak olduğunu vurguladı.

Projeyi son derece önemli gördüklerini ve faydasına da inandıklarını belirten Karacaev, ''Valiliğimiz bu konuya her türlü katkıyı yapmak için çalışıyor. Bu konudaki iyi gelişmeleri göreceğimizi umuyoruz. 'Bir kişiye dahi sigarayı bıraktırabilirsek faydadır' diyoruz. İnanıyorum ki bu projenin sonunda çok fazla sayıda insan sigarayı bırakacak ve başkalarına da örnek olacak. Başarıya ulaşacağından da eminim'' dedi.

"TEMİZ HAVAYLA KURTULACAKLAR"
Proje ortaklarından olan Balışeyh Kaymakamı Tekin Erdemir de proje kapsamında yüze yakın vatandaşın sigarayı bırakmak için söz verdiğini söyledi.

Katılımcıların periyodik şekilde dağ yürüyüşleri gerçekleştirdiğini belirten Erdemir, ''Projenin sonunda 70'e yakın sigara bağımlısının sigarayı bırakmasını hedefliyoruz. Dağların bu temiz havasıyla ve sporla beraber sigara gibi bir düşmandan kurtulacaklar. Bu yürüyüşe çoluk çocuk, yaşlısı, genci herkes iştirak ediyor. İnşallah proje hedeflenen sonuca ulaşır'' diye konuştu.

Kale Dağcılık ve Doğa Sporları Derneği Başkanı Metin Atun ise projenin Türkiye'de ilk olma özelliğine sahip olduğunu söyledi. Projenin amacının doğa sporları takviyesiyle tiryakilere sigarayı bıraktırmak, doğal ortamda spor alışkanlığı kazandırılarak ülke ekonomisine katkı sağlamak olduğunu ifade eden Atun, 4. tırmanışın aynı zamanda kulüplerinin 226. tırmanışı olduğunu belirtti.

Atun, proje kapsamında 4 tırmanış daha gerçekleştireceklerini ifade ederek, ''Projenin sonunda inşallah umduğumuz, hedeflediğimiz sonucu elde ederiz. Elde edeceğimize de tüm kalbimle inanıyorum'' dedi.

Proje katılımcılarından Mahmut Kapusus da 8 gündür sigarayı bıraktığını, sigarayı hiç aramadığını ifade etti. Kapusus, hem sağlıklı yaşama hem de sosyal bir aktivite olarak tabiatla iç içe olmanın çok güzel olduğunu söyledi.