İçki ve uyuşturucu madde alışkanlıklarına karşı halkı ve gençliği uyarmak amacıyla 92 yıl önce kurulan Türkiye Yeşilay Cemiyeti'nde 'sigara filmi' skandalı yaşanıyor. Internetin video sitesi YouTube'da yayınlanınca ortaya çıkan skandal film, Yeşilay yönetimini de karşı karşıya getirdi. Sigara içenlere hakaretler yağdıran, kadınlığı aşağılayan sözlerle izleyenleri şaşırtan 20 dakikalık 'Sigara Filmi'nin, Raşit Anaral isimli yönetmene çektirildiği, beğenilmediği için de parası ödenerek arşive kaldırıldığı ortaya çıktı.

BEĞENMEYİP ARŞİVE KALDIRMIŞTIK
YouTube'ta izleyenlerin tepki yağdırdığı filimle ilgili açıklama yapan Yeşilay Başkanı Av. Muharrem Balcı, "Yönetmen Raişit Anaral bize 5 film yaptı. Biri sigarayla ilgiliydi. Sigarayı beğenmeyip arşive kaldırmıştık. İçimizdeki bir arkadaş kendisine bunu iş edinip Sağlık Bakanlığı'na da göndermiş. Daha önce internet sitesini yapan bir kişinin Yeşilay'dan alacağı varmış. Faturasını tahsil edemeyeceğini düşündüğü için olacak, bu filmi YouTube koymuş. İnternette yayınlanan film hamdır ve son dublajı yapılmamıştır. Biz beğenmediğimiz için servis etmemiştik. Diğerleri idare eder ama sigara filmi kötüydü. Türkiye'de tüm filmler Oscar almıyor. Biri beğenir diğeri beğenmez. Yıpratmak için maksatlı olarak internete verildi. İlgili kişilerle yasal işlem başlatacağız" diye konuştu.

39 BİN LİRA ÖDENDİ
5 film için yönetmene 39 bin lira para ödediklerini söyleyen Balcı, "Bu parayı zaten ben bağışlamıştım. Yani Yeşilay'ın cebinden değil benim cebimden çıktı. Ayrıca bu filmin çekilmesine de parasının ödenmesine de Yeşilay Yönetim Kurulu oy birliğiyle karar verdi" dedi.

OKULLARDA GÖSTERDİLER
Bağışlarla hizmet üretenen Yeşilay'ın parasının, yönetim kurulu onayı olmadan harcandığını söyleyen Yeşilay Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Sırrı Arvas, konuyla ilgili şöyle konuştu:
"Yönetim kurulu, filmin senaryosunu beğenmemiş ve onay vermemişti. Kendileri beğenip filmi çektirmişler. Eğitim sorumlusu tarafından da birkaç okulda izlettirilmiş. Bize de, 'Sizin beğenmediğiniz film okulda beğenilmiş' diye mail atıldı. Daha sonra bu film Yeşilay'ın internet sitesini yapan arkadaşa verilerek internete konuldu. Film tepki alınca da bu ham haliydi denildi. Hiç kimse ham filmin parasını ödemez. Filmde, 'Sigarayı içkiyi kumarı devlet yaygınlaştırıyor' ifadesine yer vermişler. Oysa biz devletimizle milletimizle birlikte çalışıyoruz. Sigara içenlere hakaret ediliyor. Bu film baştan sona skandaldır."

TUHAF DİYALOGLAR
Halkı sigaranın zararlarına karşı uyarmak amacıyla çekilen filmde kendisini, 'Kölelikle Mücadele Bürosu Şefi' olarak tanıtan bir kişi, sigara içen vatandaşa elektrik veriyor ve sigara içenleri de 'zavallı nikotun kargaları' olarak nitelendiriyor. 'Sigarayı içkiyi kumarı devlet yaygınlaştırıyor' ifadesine de yer verilen filmde 'özgür kadın teması' şöyle aşağılanıyor:

- Ağzın sigara tablası gibi kokuyor

- Allah bilir kocan bile seni terketmiştir

- Eskiden kadınlar sigara içmezdi

- Eskiden kadınların özgürlüğü yoktu ki

- Kıza da kocasına da hiç saygısı olmamış

- Kocam ihracata gitti sanıyordum

- Seni ihraç edemeyince kendisini ihraç etmiş

- Dominat kadınlığını bırak, kocana saygılı ol, dayatmalarına son ver. Aile mutlulğu akıllı ve sabırlı davranmakla sağlanır.

- İkisini de son bir kez cız yapayım mı?