Daily Mail'in haberine göre uzun süre hareket etmeden oturmak diyabet riskini ikiye katlıyor.

Yapılan araştırmalar uzun saatler hareketsiz oturmanın sigara içmek kadar zararlı olabileceğini gösteriyor. Hareketsizlik diyabet riskini ikiye katlıyor ve kalp rahatsızlıklarıyla ilişkilendiriliyor. dünya Sağlık Örgütü'ne göre yetişkin ölümlerinin sebepleri arasında hareketsizlik 4. sırada yer alıyor.

Leicester Üniversitesi'nden Emma Wilmot ve ekibinin 800 bin kişi üzerinde yaptığı araştırmalar hareketsizliğin sonuçlarını ortaya koyuyor.

En uzun süre oturan kişilerde diyabet riskinin en kısa süre oturanlara göre 2 kat daha fazla olduğu kaydedildi. Ayrıca uzun süre oturmak özellikle kadınlarda böbrek rahatsızlıklarını da tetikliyor. Sırt, kas ve eklem ağrıları ise kaçınılmaz oluyor.

Özellikle ofiste gün boyu çalışanların risk altında olduğunun dile getirildiği incelemelerde, doğru oturmanın önemli olduğu vurgulanıyor. Klavye ve ekran tam karşınızda, fare ise tam elinizin altında olmalıdır. Sürekli uzanmanızı engellemek için telefonunuz da yakınınızda bulunmalıdır. Dik durmadığınızı fark ettiğiniz anda doğrulmalı ve aralıklarla boynunuzu esnetmelisiniz. Fare kullanırken bileğiniz mutlaka masa üzerinde düz konumda olmalıdır. Her 30 dakikada bir su almak bahanesiyle masa başından kalkılması önerilmektedir.