Sağlık Bakanı Recep Akdağ, sigara paketlerindeki resimli uyarıların oranının yüzde 47,5'tan yüzde 50'nin üzerine çıkarılmasının ve ilk ihlalde uyarı yerine para cezası verilmesinin düşünüldüğünü bildirdi.

31 Mayısın ''Dünya Sigarasız Günü'' olduğunu hatırlatan Akdağ, sigarayla mücadelede yeni önlemlerin ve toplum genelinde sigara içme oranlarının sorulması üzerine, Türkiye'de sigara içme oranının iki senede yüzde 31'den, yüzde 27'ye indiğini söyledi.

Bu yıl yapmayı planladıkları yeni araştırma sonucunda bu oranın yüzde 25'e inmesini beklediklerini ifade eden Akdağ, ''Bu oranlar çok süratli iniş. Sigara konusunda gerçekten çok başarılı olduk'' dedi.

Bakan Akdağ, iki milyonun üzerinde insanın sigarayı bıraktığını, sigara tüketiminin de azaldığını bildirdi. Sigarayı azaltmanın önemli olduğunu ancak bir sigaranın bile zararının bulunduğunu anlatan Akdağ, ''Sigara, bir çok zararlı etkiye sahip ama özellikle içindeki maddeler, genetik bozulmaya yol açabiliyor. Bir tek sigara bile vücudunuzda kansere yol açan genetik bir değişiklik yapabilir ve tetikleyebilir olayı. Sayı arttırıldıkça risk artıyor'' diye konuştu.

TÜTÜN VARSA NARGİLE DE YASAK

Nargile içilen mekanlara yönelik bir düzenlemenin olup olmayacağına ilişkin soru üzerine de Akdağ, şöyle konuştu: ''Nargile konusunu da yasanın içine koymayı düşündük. Ama belki koymayacağız. Çünkü nargilenin kendisi değil de içine konan tütün aslında yasak. Tabii şunu yapıyor maalesef bazı nargileci arkadaşlar. Aslında nargileci diye bir ruhsat yok Türkiye'de. Kahvehanedir ya da neyse benzeri bir yerdir, orada nargile içiliyordur. İçine tütün koymazsa şu anda serbest ama tütün koyarsa yasak. Bizim yaptığımız düzenlemeler sigarayla ilgili değil, tütünle alakalı. Sadece aroma koymuşsa, sadece elma kabuğu koydu diyelim şu anda serbest. Tütün varsa, bu kesinlikle yasak yani.''

Kaynak: Ajanslar