19 Temmuz"da yürürlüğe girecek sigara yasağının genelgesine göre, apartman merdivenleri ve tente altı dahil tüm kapalı alanlarda sigara yasak. Ancak 3 istisna var: Akıl hastaneleri, cezaevleri ve yaşlı bakım evleri gibi kurumlarda kapalı alanların yüzde 10"unda sigara içilebilecek

Sigara yasağına 2 gün kaldı. Gelecek pazar gününden itibaren kapalı mekanlarda kesinlikle sigara içilemeyecek. Başbakanlık sigara yasağı kapsamının 19 Temmuz"dan itibaren genişletilmesi nedeniyle uygulama birliğinin sağlanması ve herhangi bir aksaklık yaşanmaması için genelge yayımladı. Sigara yasağının ayrıntılarını düzenleyen yönetmeliğe göre, kapalı alanda sigara içebilecek kişiler sadece akıl hastaları, mahkumlar ve yaşlılar olacak. Sigara yasağının "uygulama esaslarının ayrıntılarını"Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, “Şahsa özel ya da kamuya ait tüm kapalı alanlar sigara içimi yasak olacak. Sadece üç istisna var. Hapishaneler, yaşlı bakım evleri ve akıl hastanelerin de yüzde onundan fazlasında sigara içilmeyecek. Ancak buralara 18 yaşından küçükler giremeyecek.”

Akdağ: Geri adım yok

Dün bir basın toplantısı düzenleyen Sağlık Bakanı Recep akdağ da yasada geri adım atılmayacağını söyledi ve yeni kurallarla ilgili bilgi verdi: “Çok net ifade ediyorum; "kapalı mekanlarda özel yerler yapılsın, buralarda iyi klima sistemleri hazırlansın ve sigara içilmesine müsaade edilsin"şeklinde bir uygulama 19 Temmuz tarihinden itibaren olamaz. Süreyi uzatmayı ya da uygulamayı taleplere göre değiştirmeyi de asla düşünmüyoruz.”

Okey"e 5"inci gerekecek!

“Bu kanundan zarar görecek bir tek sektör vardır. O da sigara üreten ve satanların sektörüdür. Başka kimse bundan zarar görmeyecektir. Sigara içilmiyor diye lokantaya da mı gitmeyeceksiniz? Sevdiğiniz yiyecekleri oralarda yemekten vaz mı geçeceksiniz? Vatandaşımız kahvehaneye gidip okey oynadığında en fazla 5. kişiye diyecek ki "arkadaş, benim taşlara 2 dakika bak, ben bir sigara içip geleyim".”

Evler ve açık alanda serbest

19 Temmuz"dan itibaren ikamete mahsus evlerde, kahvehane, kafeterya, birahane, nargile içilen mekanlar, dernek ve vakıflara ait lokaller gibi eğlence hizmeti verilen işletmeler ve lokantalar dahil kamu ve özel hukuk kişilerine ait tüm binaların açık alanlarında tütün ürünleri içilebilecek.

Yasağı delmek için dernek kurdular ama...

SİGARA yasaklarına karşı ilginç bir çözüm Düzce"den geldi. Sigarayı kahvehanesinde serbest kılmak için İbrahim Seyman, “Düzce Sigarayı ve Tütün Mamullerini Sevenler ve İçenler Derneği”ni kurdu. Türkiye"de bir ilk olan derneğin başkanı Seyman VATAN"a konuştu. Devletin sigara yasağına karşı olmadıklarını sadece fakat sigarayı sevdikleri için böyle bir çözüm bulduklarını söylebelirten Saylan, “Dernekte sigara içeceğiz” dedi. Ancak yasa buna da izin vermiyor. Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı “Bu tür derneklerin kurulması yasaldır. Ancak bu derneklerde ortak insanların bir arada olduğu kamusal alan olduğu için burada da sigara içilmesi yasak olacaktır. Gereken cezayı ödemeleri gerekir. Bu tür derneklerin Türkiye"de çoğalması söz konusu olamaz çünkü dernekler de ne amaç altında olursa olsun yasağı delmek için bir zemin hazırlamıyor” diyerek Düzceli girişimcinin hevesini kursağında bıraktı.

CİN FİKİRLER İŞ BAŞINDA

19 Temmuz"da başlayacak kapalı mekanlarda sigara yasağına karşı yeni çözümler de ortaya çıkmaya başladı. Ama yasa tüm bu girişimleri dikkate almış olacak ki, yasağın delinmesine imkan tanımıyor.

Vatan