İstanbul Valisi Muammer Güler, "Lokantalar, kahvehaneler, kafeteryalar, birahaneler gibi işletmelerde tütün ürünlerinin tüketilmemesi ile ilgili hüküm 19 Temmuz 2009 tarihinde yürürlüğe girecek" diyerek, yasaya uymayan kişiler ve işletme sahipleri açısından ayrı ayrı cezalar ön görüldüğünü açıkladı.

Halen uyugulanmakta olan "Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi Hakkında Kanun" ile ilgili mevcut durum ve 19 Temmuz 2009'dan sonraki kapsamla ilgili; il müdürleri, kaymakamlar, belediye başkanları ve sivil toplum kuruluşları yöneticilerine yönelik bilgilendirme toplantısı İstanbul Valisi Muammer Güler başkanlığında Dr. Siyami Ersek Göğüs ve Kalp Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde gerçekleştirildi. Konuşmasına sigaranın zararlarını anlatarak başlayan Vali Güler, sigaraya karşı kapsamlı mücadelenin önemine dikkat çekti. Güler, "Türkiye, kapalı yerlerde sigara içme yasağını uygulayan 13 ülkeden biri olmuştur. Yasaklar geçtiğimiz senelerde başlamıştı fakat bu kapsam 19 Temmuz 2009 tarihinden itibaren genişliyor. Lokantalar, kahvehaneler, kafeteryalar, birahaneler gibi işletmelerde tütün ürünlerinin tüketilmemesi ile ilgili hüküm 19 Temmuz 2009 tarihinde yürürlüğe girecek.

19 Temmuz'dan önce afişlerasılarak uyarılar yapılacak" dedi. Konuşla ilgili yoğun denetimler yapılacağının altını çizen İstanbul Valisi Muammer Güler, "Yepyeni bir dönem başlıyor. Yasaklar artık günlük hayatımızda belirgin bir şekilde uygulanacak. Tüm alışveriş merkezleri ve diğer yerlerde geniş bir denetim yapılıyordu. Yeni süreç ayrı bir denetimi gerektirmektedir. Yeni süreçte lokantalar, kahvehane, kafeterya ve birahane gibi işletmelerde tütün ürünlerinin tüketilmemesi sağlanacaktır. Kanunun uygulanmasına karşı kamuoyuoluşturulmaya çalışılmaktadır. Restoranda tam sigara yasağı uygulanan şehirlerde gençlerin sigaradan uzak durduğu, sigarasız restoranların gençlerin sigara içme olasılığını yüzde 40 oranında azalttığı görülmüştür. Bugüne kadar uygulanan yasaklar, sigarayla savaşa karşı en uygun politika olmuştur. Yasaya uymayan kişiler ve işletme sahipleri açısından ayrı ayrı cezalar ön görülmüştür. Ayrıca 18 yaşından küçüklere tütün mamullerinin satılmaması çok önemli. Bizde de kanun buna özel bir önem vermiştir. Özelekipler kurulacaktır, 18 yaşından küçüklere bu satışı yapanlar cezalandırılacaktır" diye konuştu. İHA