ÖTV artışının ardından fiyatlarını artıran Philip Morris dün yeni fiyatlar açıklayarak yaptığı zammı tamamen geri aldı. Philip Morris vergi artışı sonrasında 7 liraya yükselen uzun Marlboro"nun fiyatını eskiden olduğu gibi 5.75 liraya, kısa Marlboro"nun fiyatını ise 5.50 liraya indirdi. Fiyatlar bugün itibariyle geçerli olacak.

Pazar payı savaşı
4 Ocak itibariyle, ÖTV artışının ardından Philip Morris ve British American Tobacco fiyatlarını artırırken, Japon Tobacco International (JTI) ÖTV artışının altında zam yapmıştı. ÖTV sonrasında JTI"in Winston marka sigarasına 1.20 TL zam yapması beklenirken şirket 0.75 TL fiyat artışı açıklamıştı.
Bu fiyatı Murati"nin pazar payına tehdit olarak gören Philip Morris ise Muratti"nin fiyatını aşağı çekmişti. Philip Morris bugün itibariyle de Marlbora"daki artışı tamemen geri almış oldu. Sektöre yakın kaynaklar yaşananların 2004 ortalarında başlayan ve 2005 yılı temmuz ayına kadar süren sigara fiyat savaşlarını hatırlattığına dikkat çekti.
Philsa"dan yapılan açıklamada, “Bilindiği gibi Bakanlar Kurulu"nun 31 Aralık 2009 tarihli Resmi Gazete"de yayınlanan kararıyla sigaradaki ÖTV oranları yeniden belirlenmiş ve buna bağlı olarak şirketimiz ürünlerinin fiyatları 4 Ocak 2010 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yeniden düzenlenmişti. Değişen pazar dinamikleri çerçevesinde Marlboro ürünlerinin fiyatları 7 Ocak 2010 tarihi itibari ile revize edilmiştir” denildi.
Öte yandan European Tobacco ürettiği sigara çeşitlerine bugünden itibaren geçerli olmak üzere yüzde 12.5 ile yüzde 28.5 arasında değişen oranlarda zam yaptığını bildirdi.

BAT TÜRKİYE DE FİYATLARI İNDİRDİ

British American Tobacco (BAT), değişen pazar koşulları çerçevesinde Viceroy ve Tekel 2001 sigaralarının tüm çeşitlerinin yeni fiyatının 3.50 TL olarak belirlendi.
Şirketten Yapılan yazılı açıklamada, halka açık en büyük ikinci global tütün şirketi olan ve yaklaşık yüzde 13"lük pazar payına sahip BAT tarafından, sigaralara yapılan zamlardan sonra, Viceroy ve Tekel 2001 isimli sigaraların tüm çeşitlerinin yeni fiyatının bugünden itibaren 3.50 TL olarak belirlendiği ifade edildi.
Açıklamada, ürünlerini faaliyet gösterdiği 180"i aşkın pazara sunan ve 50 ülkede pazar lideri konumunda olan şirketin, 41 ülkedeki 49 fabrikası ile operasyonlarına devam ettiği, faaliyette bulunduğu ülkelerde yaklaşık 54 bin kişiye istihdam sağladığı ve 300"ün üzerinde markayı tüketicilere sunduğu kaydedildi.
Şirketin, ürünlerinde 60 yıldır Türk tütününü tercih ettiği ve satın aldığı şark tütünün yüzde 50"sini de Türkiye"den temin ettiği belirtilen açıklamada, Türkiye"deki faaliyetlerine ise Ekim 2002"de başladığı ve bu tarihten itibaren pazar payını artırarak Türk tütün endüstrisinin önde gelen uluslararası şirketleri arasına girdiği ifade edildi.
Açıklamada, şirketin, Türkiye pazarına Tekel 2000, Tekel 2001, Samsun, Samsun 216, Maltepe, Bahar ve Yeni Harman gibi Tekel markaları ile Kent, Vogue, Pall Mall ve Viceroy gibi uluslararası markalarını sunduğu vurgulanarak, 2007 yılı başından itibaren kendi ürünlerini dağıtan şirketin, İzmir Tire ve Samsun fabrikalarında üretim yaptığı dile getirildi.
Açıklamada, 2 binden fazla çalışana iş imkanı sağlayan şirketin, Türkiye yatırımlarının toplam 2 milyar doları aşmış bulunduğu da hatırlatıldı./milliyet