AYDINPOST HABER SERVİSi-ÖZEL/Murat UÇKAÇ-Aydında bir okulda öğretmenlik yapan Alaaddin Yalçınkaya (41), kendisinden 3 yaş büyük amcasının oğlu sayesinde 10 yaşında heves ile başladığı sigarayı azmi sayesinde bıraktı. Yalçınkaya hergün sigaraya verdiği parayı biriktirerek eşi ve iki çocuğu ile birlikte yaz aylarında beş yıldızlı otellerde tatil yapıyor.

Yalçınkaya, 15 yaşına kadar ara ara, 15 yaşından sonra  13 yıl aralıksız içtiğini belirtirken, “İlköğretim yıllarının son zamanlarından öğretmenliğe başladığımın 7. yılına kadar sigara içmeye devam ettim.  Çocukluk yıllarımda tütünü sigara kağıdının içine sarar içerdik. Üniversiteye başladığımda ise ekonomik özgürlüklerden dolayı paket sigaraya başladım. Günde bir paket bitirir hale gelmiştim. Sigara içmem bana psikolojik olarak güven veriyordu. Sanki çevremdekilerden daha güçlü biriymişim havası uyandırıyordu. Sabahları öksürük ile uyanırdım. Ağzımda kötü bir tat ve bitkinlik hali olurdu. Sigaranın zararlarını yavaş yavaş bünyemde hisseder olmuştum. Gün içerisinde yoğun çalışma temposu beni çok yoruyor, üstüne sigara da içince benim daha çabuk yorulmama halsiz düşmeme sebep oluyordu. 1998 yılının Ağustos ayında eşim Nevin Hanım ile evlendikten sonra eşime ve çevremdekilere daha fazla zarar vermek istemedim. İçmeyenler çok rahatsız oluyorlardı. Evliliğimin 3. Ayında içtiğim paketi bir arkadaşıma hediye ettim. O günden sonra bir daha içmemeye kendi kendime söz vererek bıraktım ve o gün bugündür bir tane olsun içmedim” dedi.

Bıraktığı o günden beri  her gün 1 paket sigara içtiğini varsayarak bir paket sigara parasını bir kumbarada biriktirdiğini ifade eden Yalçınakaya, "Tatil zamanı geldiğinde kumbaradan yaklaşık 1.750 lira para çıkıyor. Bu para ile eşim ve iki oğlumla beraber istediğimiz bir yerde herşey dahil, açık büfe gibi imkanları olan en güzel otellerde tatil yapıyorum. O günden bu yana Fethiye, Karadeniz, İç Anadolu, Akdeniz ve Ege sahillerini gezme fırsatı bulduk. Şahsi arabamızla gittiğimiz için istediğimiz her yeri zaman sınırlaması olmadan gezebiliyoruz. Önümüzdeki yılın planını şimdiden İstanbul turu olarak yaptık. Kendim üniversite yıllarımı İstanbul’da geçirdiğim için İstanbul’u çok seviyorum fakat ailemle hiç gidemedik.  Kıbrıs’a gitmeyi çok istiyoruz. Çocuklarımız biraz daha büyüdüklerinde ise yurtdışına çıkmayı planlıyoruz" şeklinde konuştu.

KIŞ AYLARINDA SİGARA İÇEN MİSAFİRİMİZ GELMİYOR

Evlerinde kimsenin sigara içmediğini ve misafirlerine de evlerinde sigara içirtmediklerini belirten Yalçınkaya, "Evimizde sigara içirtmediğimiz için çok sık sigara içen misafirimiz gelmez. Her zaman balkonda sigara içilemediği için onlar da ziyaretlerini bahar ve yaz aylarına erteliyorlar. Bize duydukları saygı bizi çok mutlu ediyor. Evde sigara içirtmediğimiz için aslında onların daha az içmelerini sağlayarak onlara iyilik yapmış dahi oluyoruz" dedi.

ÖĞRETMENLER ÖĞRENCİLERİNE ÖRNEK OLMALI

"Öğretmen arkadaşlarımın öğrencilerinin gördükleri yerlerde sigara içmelerini pek doğru bulmuyorum" diyen öğretmen Yalçınkaya, "Bu illa okul çevresinde olacak diye bir şey yok. Dışarıda da eğitimci arkadaşlarım dikkatli olmalıdırlar. Öğrencilerimize kılık kıyafetimiz, konuşmalarımız, hal ve hareketlerimiz ile örnek olmalıyız. Öğretmenlerin okul içerisinde yasak demeleri yerine kendilerinin de öğrencilerine örnek olarak içmemesi gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu.

ÇOCUKLARA İYİ ÖRNEK OLUNMALI

Yalçınkaya ailelerinin çocukların gelişimleri üzerinde çok büyük etkisi olduklarını hatırlatarak konuşmasına şöyle devam ettİ: "Çocuklarımın sigara içmesi konusunda hiçbir endişem yok. Çocuklar aile büyüklerini örnek alırlar. Bizde buna çok dikkat ediyoruz. Beni ve annelerini hiç sigara içerken görmediler Büyük oğlum Erdem, 3 yaşındayken kürdanı alıp sigara içiyormuş gibi dumanını üzerime üflüyordu. Bende ona, “yapma yakacaksın beni” diye espirili bir şekilde yanaşıyordum. Bir gün bir sigara yakıp ona onun dumanını ve ateşinin sıcaklığını hissettirdim. O gün bu gündür sigaradan hoşlanmaz. Küçük oğlum Eren ise henüz daha 4 yaşında inşallah onda da böyle bir sorun yaşamayız.

SPORTİF FAALİYETLERDEN SONRA İZCİLİK

Lise ve üniversite dönemlerinde okullarımın basketbol takımında oynuyordum. Öğretmenliğe ilk olarak başladığım Kahramanmaraş’da da lisanlı olarak basketbol oynadım. Fakat 1996 yılında Aydın’a geldikten kısa bir süre sonra sporu bıraktım. İzciliğe merakım başladı ve 1999 yılından 2005 e kadar izcilik faaliyetlerinde bulundum. 2005 yılından bu güne kadar ise aralıksız olarak izciliğin içerisindeyim ve yılda yaklaşık 25 öğrenciye liderlik yapıyorum. İzci öğrencilerim ve okuldaki öğrencilerime sigara ve alkol konusunda bilgiler verip uzak durmalarını ve ileride ne gibi sorunlarının olacağını söylüyorum. Onların güzel ahlaklı kişiler olması için çalışıyorum”

sigarayi-birakti-tatile-basladia-949720_b.jpg