Ancak özellikle ilk kez anne olan kişilerde endişeler had safhada olabiliyor. 'Acaba karnı doyuyor mu?', 'Hasta mı oldu?' soruları yeni annenin aklını karıştırmaya yetiyor. Bu süreçte birtakım yanlışlar da yapılabiliyor. Ancak bazı hatalar bebekte ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor. Su vermek bebekte enfeksiyon riskini artırırken, şekerli gıdalar akciğere kaçabiliyor. Medicana Samsun Hastanesi'nden çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Dr. Halide Genç, en büyük yanlışı sigara içimine süt verme döneminde de devam etmek olarak görüyor. Bebeğin yanında içilmese dahi nikotinin ve diğer zararlı maddelerin süte karıştığını ifade eden Genç, bebeğin bu maddelere maruz kaldığını söylüyor. Genç, bu durumunda bebekte huzursuzluk, çarpıntı, ishale sebep olduğunu belirtiyor.

Yenidoğan döneminde annelerin en fazla yaptığı yanlış davranışların başında bilgiyi doğru kaynaktan değil de yakın çevresindeki kişilerden almaları geliyor. Dr. Halide Genç, annenin çevreden duyduğu bilgileri daha fazla önemsediğini ve uyguladığını söylüyor. Doğum öncesi bilgilendirme eğitimleri verilemediği için hassas bir dönemde olan anne adayının bilgi bombardımanı altında daha güvensiz olduğunu dile getiren Genç, böylece annenin daha fazla hata yaptığını ifade ediyor. Özellikle yenidoğan dönemde su verme ısrarının hâlâ devam ettiğini belirten Genç, "Oysa anne sütünün yüzde 60'ı sudur ve ilave vereceğimiz su, enfeksiyon riskini artırmak ve bebeğin daha sık idrar yapmasına sebep olma dışında bir katkı sağlamaz. Şekerli gıdalar ise kesinlikle verilmemelidir. Bu tür gıdalar bebeğin akciğerine kaçabilir, yahut daha ciddi sorunlara yol açabilir." diyor. Yenidoğan bebeklerin sadece anne sütü ile beslenmesi gerektiğini aktaran Genç, eğer anne sütü ile beslenemiyorsa, adapte edilmiş formül mamaların zaruri durumlarda kullanılabilecek besin maddeleri olduğunu söylüyor. Genç, beslenme aralığının 4 saati geçmemek üzere bebeğin kendi fizyolojik ihtiyacına bırakılabileceğini ve saatte bir emzirme, bebek istemedikçe ve bebek uyandırılarak yapılmaması gerektiğini belirtiyor.

Sütünün yetmediğinden yakınan anne, bazı yöntemlerle sütünün artmasını sağlayabilir. Her şeyden önce bebeğini emzirmeyi arzu etmelidir. Bu arzu, beyin tarafından algılanacak ve süt salgısını artıran hormonlar harekete geçecektir. Belli saatlere bağlı kalmaksızın, bebek sık sık emzirilmeli. Bebeğin emme sırasında oluşturduğu vakum göğüs uçlarında masaj etkisi yapacak ve süt salgısı artacaktır. İlk günlerde sıcak suya batırılmış havlu veya termofor denilen sıcak su doldurulmuş lastik torbalarla göğüslere günde 3 seans 10'ar dakika sıcak uygulaması yapılabilir. Ayrıca günde 3 defa, 1 fincan pekmez içine 1 tatlı kaşığı toz mayası katılarak eritilip içilmesi de süt salgısını artırır.