Tütün ve tütün mamullerinin kullanımın başta kanser olmak üzere birçok hastalığa yakalanmada önemli bir risk faktörü olduğunun artık herkes tarafından bilinen bir gerçek olduğunu hatırlatan Dr. Narin Türkmen, hamilelik süresince içilen sigaranın anne karnındaki bebeğin sigara zehirleri dolayısıyla sağlıklı beslenmesini engellediğini, büyümesini ve zihinsel gelişmesini bozduğunu söyledi. Dr. Narin Türkmen, sigaranın kısırlığa ve dış gebeliğe yol açtığını ve kadınların sigarayı bıraktığında daha kısa sürede hamile kalabildiğini belirtti. Dr. Türkmen, ''Sigara içimi gebenin ve bebeğinin oksijen almasını engeller. Bebeği besleyen plasenta yani eşin gelişimini bozarak bebeği gıdasız ve oksijensiz bırakır. Eşin yerleşiminde bozukluklar ve yapıştığı rahim duvarından ayrılmalara bağlı ciddi kanamalar anne ve bebeği riske atar.'' uyarısında bulundu. Dr. Narin Türkmen, gebelerin değil sigara içmek sigara içilen ortamlarda bile bulunmamaları gerektiğini bildirdi.

Dr. Narin Türkmen'in verdiği bilgilere göre, hamileliği boyunca sigara içen gebelerde anne karnındaki bebeğin ölüm riski çok yükselir. Erken doğum, küçük yetersiz beslenmiş bebek doğumu, ileride ciddi zeka ve davranış sorunları, öğrenme güçlüğü riskleri çok artar. Beşik ölümü riski 3 kat artar.

ANNENİN İÇTİĞİ SİGARANIN BEBEĞE ETKİSİ

Sigara dumanına maruz kalan bebeklerde daha fazla solunum yolu ve kulak enfeksiyonları geliştiğini, zatürre, bronşit ve hatta ileri yaşlarda astım riski arttığını ve beşik ölümü riskinin 2 katına çıktığını belirten Op. Dr. Narin Türkmen, ''Annelerde ise akciğer ve diğer kanserler, inme, amfizem riski artar. Gebeliğinde sigara içen kadınların çocukları, içmeyenlere göre iki kat daha fazla oranda sigara bağımlısı olmaktadırlar. Yani sigara bağımlılığı anne karnında programlanmaktadır.'' dedi.

Gebelikte sigaranın zararları

- Düşük veya ölü doğum yapabilirsiniz,
- Bebeğiniz düşük doğum ağırlığı ile doğabilir,
- Erken doğum yapabilirsiniz,
- Normalden küçük doğan bebeğinizin solunum problemleri ve diğer sağlık problemleri olabilir.
- Bebeğinizde, ani bebek ölümü görülebilir.
- Bebeğinizde astım ve diğer solunum sistemi hastalıkları görülebilir.
- Sigara içen anneleri bebeklerinde "ani bebek ölümü sendromu" daha fazla görülür.
- Annelerin hamilelikleri döneminde sigara içmeleri ya da bu dönemde pasif içici olarak sigara dumanına maruz kalmaları halinde çocuklarda dikkat eksikliği, hiperaktif bozukluk ve davranış bozukluğu belirtileri, diğer çocuklara oranla daha fazla görülmektedir.