Erdoğan TÜBİTAK’ın tartışmalı montaj raporuna konu olan dinlemeye adını veren ‘sıfırlama’ kelimesini medyaya açık konuşmalarında da sıkça kullanıyor.

TÜBİTAK’ın tartışmalara neden olan “montaj” raporu verdiği Başbakan Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan arasındaki ses kaydına adını da veren “sıfırlama” kelimesi ile ilgili yeni bir boyut ortaya çıktı. Başbakan Erdoğan, dinlemelere takılan kapalı kapılar ardında değil bizzat medyaya açık konuşmalarında da “sıfırlama” kelimesini kullanıyor. 5 gün boyunca yaptığı konuşmaların tamamında “sıfırlama” ifadesini kullanan Erdoğan’ın, yalnızca enflasyon, faiz konusunda değil diğer alanlarla ilgili değerlendirmelerinde de “sıfırlama” kelimesini tercih etmesi dikkat çekiyor.

Erdoğan’ın önce “montaj, dublaj” açıklaması yapmasına karşın daha sonra “kriptolu telefonlarımızı bile dinlemişler” dediği “sıfırlama” konuşmasıyla ilgili TÜBİTAK’ın montaj raporuna ilişkin tartışma sürüyor. TÜBİTAK, raporunda “Konuşma bütünlüğünü sağlamak için kelimelerin dahi parça hecelerden oluşturularak, istenen yeni kelimenin türetilerek ortaya çıkarıldığı ilginç bir uygulama ortaya konmuştur” iddiasında bulundu. Ancak Erdoğan’ın 22- 27 Mayıs tarihleri arasındaki konuşma metinleri, medyaya açık yaptığı AKP Grup toplantısından tesis açılışına, AKP il başkanları toplantısından Almanya-Köln’de yaptığı konuşmaların tamamında “sıfırlama” kelimesini kullandığı ortaya koyuyor. TÜBİTAK’ın, “Kelimelerin dahi hecelerden oluşturularak istenen yeni kelime türetildi...” demesine karşın Erdoğan’ın medya önünde rahatlıkla “sıfırlama”ifadesini kullandığı konuşmaları şöyle:

Gayret ettik, sıfırladık: Şu anda bizim artık IMF’ye borcumuz yok. 2002’de 23,5 milyar dolar olarak IMF’ye olan borcu devralmıştık. Gayret ettik ve 14 Mayıs’ta, geçen yıl IMF’ye olan borç “sıfırlandı.” (TOBB Genel Kurulu: 22.05.2014)

Sıfırladık, buraya geldik: Bakın; geçen mayısta Merkez Bankamızın rezervi 135 milyar dolardı. Şimdi tekrar 130 milyar doları yakaladık. Bildiğiniz gibi; geldiğimizde IMF’ye olan borç 23.5 milyar dolardı ama geçen 14 Mayıs’ta IMF’ye olan borcumuzu “sıfırladık.” Buraya geldik... (Ford Otosan Yeniköy Fabrikasının açılışı: 22.05.2014)

Soma sıfırlaması: (Soma faciası konusunda): Bunu sadece maden ocakları için söylemiyorum, hayat risklerle doludur, her yerde birçok şeylerde istediğiniz kadar testler yapın, ne yaparsanız yapın, kaza oranını minimize etmek en ideal olanıdır ama “sıfırlamak” dünyanın hiçbir yerinde, hiçbir yaşamda, yaşam şeklinde mümkün değildir. Otobüsler, otomobiller, uçaklar vesaire bunlarda test azami ölçüde yapılır ve her şey “sıfırlanır”, ondan sonra uygulamaya gelir, olmuyor mu? (AKP il başkanları toplantısı: 23.05.2014)

Köln’de de sıfırladı: Türkiye’nin 2002’de iktidara geldiğimizde IMF’ye olan borcunun 23.5 milyar dolardı. Gezi olaylarından önce 14 Mayıs’ta bu borcu “sıfırladık.” (Almanya-Köln konuşması 24.05.2014)

DHKP-C’yi de sıfırladı: Allah aşkına Okmeydanı’nda olayların başını çeken, eli kanlı terör örgütünün dışarıdan desteklenmediğini söyleyecek olan var mı? Yerli bir örgüt olduğuna bunun inanan var mı? Bunların nerelerden beslendiğini hepimiz biliyoruz, nerelerde korunduklarını, kollandıklarını biz çok iyi biliyoruz. Biliyorsunuz DHKP-C terör örgütünün kampları Yunanistan’da. O kamplarda eğitim alarak Türkiye’ye gelenleri görüyoruz. En sonunda Yunanistan yönetimi bunlara bir darbe indirdi ve belli bir yere kadar bu işi durdular. Acaba “sıfırladılar” mı, ona hâlâ kani değilim. (AKP Grup toplantısı 27.05.2014)

Konuşma metinleri, Erdoğan’ın aynı tarih aralığında ve daha başka tarihlerdeki konuşmalarında ve ayaküstü gazetecilerin sorularını yanıtlarken de “sıfırlama” ve “sıfır” kelimelerini çok sık ve rahatlıkla kullandığını gösteriyor.

 

cumhuriyet