Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan Araç ve Sürücü Bilgi Sistemi (ASBİS), eylül ayından itibaren Türkiye genelinde hizmet verecek. Sistem sayesinde sıfır araç alanlar, 5 dakikada aracını tescil ettirebilecek. İkinci el otomobilde ise noter üzerinden tescil işlemleri devam edecek. Sistemin en önemli özelliği ortalama 3 gün beklenen tescil işlemlerinin birkaç dakikaya, dosya masraflarının da 450 TL'den 20 TL'ye inmesi olacak.

Yetkililerden edinilen bilgiye göre, sıfır araç alacaklar, bayi üzerinden elektronik ortamda, e-imzalı ve zaman damgalı olarak tescil işlemlerini yaptırabilecek. Tescil ve trafik belgesi, araç sahibinin adresine posta ile gönderilecek. ASBİS ile bayiler, yeni araç alan vatandaşlara geçici bir tescil belgesi verecek. Vatandaşlar bu belgeyle satın aldıkları gün aracı trafiğe çıkarabilecek.

Müşteriler, yeni bir araç almak için bayiye gittiğinde, bayideki görevliler, satışa ilişkin bilgileri ASBİS sistemine girecek ve alıcı adına tescil belgesi talebinde bulunacak. Müşteri ve araca ilişkin bilgilerin sistem üzerinde doğrulanmasının ardından, araca tahakkuk ettirilen vergilerin ödendiği ve zorunlu malî sorumluluk sigortasının yatırıldığına dair bilgiler de ilgili kurumların bilgisayar sisteminden online olarak teyit edilecek.

Müşteri ve araca ilişkin tescile engel bir durum olmadığının tespiti halinde alıcı adına tescil işlemi gerçekleştirilecek, bayi görevlisi de müşteriye aracın tescil edildiğine ilişkin geçici bir tescil belgesi verecek. Bilgi ve belgelerin elektronik ortamda kaynağından temin edilmesiyle sahtecilik ortadan kalkacak, çalıntı veya change (değiştirilmiş) edilmiş araçların tescili de önlenecek.