Otomobil alırken, "Yok olamaz böyle bir şey" dedirden gelişme Erdost Dağdeviren'in başına geliyor, otohabir.com'da İsmet Karaman'a yazan Dağdeviren şöyle diyor:
"Benim sorum Tramer kayıtlarının güvenirliliğiyle ilgili. Aralık 2006'da aracımı bayiden 0 km olarak aldım. Fakat bundan 4 ay önce SMS ile 5664'e gönderdiğim, kaza durum mesajında, ben aracımı bayiden almadan 6 ay önce (02.06.2006) bir kaza kaydı görünüyor. Bu raporlar motor şasi numarası üzerinden tutulduğu için, aracı bana satan bayi kazalı bir otomobili 0 km olarak satmış olabilir mi? Bu konuyu nasıl araştırabilirim?
İsmet Karaman'ın yanıtı ise şöyle:

Sayın Erdost Dağdeviren;
Kısa adı TRAMER olan Trafik Sigortaları Bilgi ve Gözetim Merkezi; 12 Ağustos 2009 tarihinden itibaren SMS ile araç sorgulama hizmetini vatandaşların kullanımına sunmakla yerinde bir çalışma yapmıştır. En azından fazla servis girişi olmayan/servislere giderek araçlarının hasar durumu hakkında ve araçların geçmişi hakkında çok kısa ve kolay biçimde ulaşabilmelerini sağlamasının yanında aşağıda sıraladığım diğer bilgilere de ulaşılıyor. Bunlar; Araç hasar sorgulama, Mağdur bilgileri sorgulama, Araç poliçe sorgulama (trafik), Araç poliçe sorgulama (kasko), Kaza yapan araçların kaza tespit tutanağı sonrası kusur oranlarını sorgulama. Ne yazık ki bazı hatalar da olabiliyor. Ancak bu hatalar, sistemin yapısından değil, kullanımındaki bazı farklılıklardan kaynaklanıyor.
Şayet sadece plaka numaranız ile yapacağınız sorgulamada yanlışlıklar olabiliyor. Plakanızı yazıp 5664'e gönderdiyseniz ve o plaka daha önce başka bir araca aitse ve o araçtaki olası kaza/hasar durumu sizin gönderdiğiniz SMS'e yanıt olarak geldiği için, aracınızın hasarı varmış gibi görünebilir. Kanaatimce yaptığınız sorgulamada da böyle olmuştur. Bu nedenle sorgulamayı detaylı olarak yapabilmeniz için, beraberinde bazı doğrulama bilgilerini de girmeniz gerekir. Şöyle ki; Sorgulamayı şasi numarası ile yapmak için "HASAR S" yazıp boşluk bırakarak devamında şasi numarasını, Motor numarası ile yapmak için "HASAR M" yazıp boşluk bırakarak devamında motor numarasını yazarak yapmalısınız.
Böylece doğru bilgilere ulaşacağınızı düşünüyorum. Aklınıza aracınızın daha önceden kaza geçirdiği, hasarlı olduğu ve onarımı yapıldıktan sonra size satıldığı düşüncesi geliyorsa; yapacağınız bu sorgulamada da bunu tespit etmeniz mümkün değildir. Nedeni ise aracınız 0 km olarak satın aldığınız içindir. Çünkü TRAMER havuzuna gelen bilgiler, sigorta şirketlerinden Kasko ve Trafik Sigortası kapsamında açılan dosyalardan oluşur. Bu nedenle dosyanın açılabilmesi için kazaya karışanlardan en az birinin Kasko ve/veya Trafik Sigortası poliçeleri olması gerekir. Bu tür poliçeler ancak aracın "Trafik Tescil Belgesi" bulunması durumunda var olabilir. Aracınız, yeni üretilip satışa sunulmuş olduğundan ve bayide teşhir edilmesi sırasında elbette yukarıda sıraladığım belgesi olmadığından, kasko ve/veya trafik sigortası olamayacağından, sigorta şirketlerinin de TRAMER bilgi havuzuna akıtacakları bilgi olmayacaktır.
Dolayısıyla aracınızın size satılmadan önce hasarlandığı ve onarım geçirdiğinin öğrenilmesi bu yolla mümkün değildir. Şayet yeni imal edilerek satışa sunulan araçların bayilere nakilleri ve/veya bayilerdeki teşhirleri sırasında olası hasarı durumunda da onarılması mümkündür. Buna ait sigorta teminatları bulunmaktadır. İş Yeri Sigortası" gibi... Yukarıda sıraladığım durumlarda olası hasarlar, şayet şartlar oluştuğunda sigorta şirketleri tarafından "İş Yeri Sigortası" tarafından ödenir. Ama bu ödemeler TRAMER bilgi havuzuna aktarılmaz. Dolayısıyla göremezsiniz. Böyle bir hasarın tespitinin başka yolları bulunmaktadır. Aracınıza ait hasar sorgulamasını motor ve şasi numarasını da belirtmek suretiyle tekrar yapmanızı tavsiye ederim.