Sakarya'da yaşayan Bülent ve Selma Bulat çifti, kanser tedavisi sırasında bir böbreğini kaybeden ve diğer böbreğini kaybetme riski bulunan 5 yaşındaki oğullarına, ihtiyaç halinde böbrek nakli yapılabilmesi için yeni bir çocuk dünyaya getirdi.
 
Arifiye ilçesinde yaşayan Bulat çiftinin 5 yaşındaki oğulları Muhammed, 17 aylıkken yakalandığı kanser hastalığı nedeniyle bir böbreğini kaybetti. Tedavisi devam eden Muhammed'in yaşına göre hızlı çalışan diğer böbreğini de kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalması üzerine doktorlar, nakil yapılabilmesi için aileye yeni bir çocuk dünyaya getirmelerini tavsiye etti. Doktorların tavsiyesi üzerine hamile kalan Selma Bulat, birkaç ay önce Yusuf Sait adında bir erkek çocuk dünyaya getirdi.
 
Anne Selma Bulat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, oğlu Muhammed'i 17 aylıkken karın kısmındaki şişlik nedeniyle doktora götürdüğünü, yapılan tetkikler sonucu doktorların çocuğunun kanser olduğunu söylediğini belirtti.
 
Bulat, teşhisin ardından çocuğun uzun bir tedavi süreci içine girdiğini ifade ederek, Muhammed'in tedavi sırasında geçirdiği ameliyatla bir böbreğinin alındığını söyledi.
 
Oğlunun alınmayan böbreğinde kemoterapi nedeniyle tahribat oluştuğunu ve böbreğin normalden hızlı çalıştığını kaydeden Bulat, ''Kemoterapi, yaklaşık 1 yıl ile 3 yıl arasında belirli tahribatlar veriyormuş. Muhammed'in ameliyattan sonra kalan tek böbreği tüm kemoterapi ilaçlarını emdi. Şu anda tek böbreği var ve o böbrekte yaşına göre daha fazla hızlı çalışıyor. Aynı zamanda protein kaçağı yapıyor. Protein kaçağı da şeker ve tansiyonun yükselmesine sebep oluyor'' dedi.
 
AĞABEYİNİN CAN SİMİDİ OLDU
Anne Bulat, Muhammed'in böbreğindeki deformasyonun büyüklüğüne dikkati çekerek, herhangi bir darbede ya da kanamada iflas edebileceğini dile getirdi.
 
Doktorların, çocuğun alınmayan böbreğini kaybetme riskine karşılık kendilerine yeni bir çocuk dünyaya getirmelerini tavsiye ettiklerini söyleyen Bulat, şöyle devam etti:
 
''Kanserli çocuklar çok fazla diyaliz alamıyor. Onun için bir kardeş dünyaya getirdik. Yusuf Sait adında bir oğlumuz oldu. Ağabeyine şifa olur diye umutla onu dünyaya getirdim. Yarın Allah korusun bir olumsuzluk meydana gelirse kardeşinden Muhammed'e nakil olacak.''
 
Bulat, kendisinin çocuğunun yaşaması için böbreğini vermek istediğini belirterek, doktorların aradaki yaş farkı nedeniyle naklin gerçekleşmesinin mümkün olmadığını söylediklerini ifade etti.
 
Dünyaya gelen oğlunun durumunun da kendisini düşündürdüğünü dile getiren Bulat, ''Nakil konuşulduğu kadar basit bir şey değil. O da zor ama kaybetmek daha zor. Kaybetmekten ise bazı zorlukları göze almak zorundayız. Evlatlar arasında seçim yapılmıyor. 'O hastaymış onu bırakayım, sağlamı var' diyemiyorsunuz. Aralarındaki yaş farkı çok olmadığı için Yusuf Sait'in böbreği uyum sağlayabilecek.'' diye konuştu.