Meteoroloji sağnak yağışın gün boyu devam edeceğini belirterek, sel ve su baskınlarına karşı halkı uyardı.

İstanbul'da dün geceden itibaren devam eden sağnak yağmur sabah saatlerinde hızını artırınca bazı caddelerde kazalar yaşanmasına neden oldu.

Beyoğlu Sütlüce'de iki araç, yolun kayganlaşması sonucu kayarak kaldırıma çıktı. Olayda bir araç sürücüsü yaralanarak hastaneye kaldırıldı.

Hasköy Donanma Caddesi'nde de rögarların taşması sonucu caddeyi su bastı. Araçlar ilerlemekte zorluk yaşarken Sütlüce'den Cendere'ye inencen bir sokakta çökmeler meydana geldi.

Bozulan yoldaki taşlar yağmur sularıyla caddeye indi. Beyoğlu Belediyesi'ne bağlı ekipler kazaların yaşanmaması için caddeyi temizledi.

TOPKAPI'DA TARİHİ SURLARDAN KAYA PARÇALARI DÜŞTÜ

Sefa KIDIK/İSTANBUL, (DHA)

İSTANBUL'da etkili olan sağanak yağış beraberinde kazaları da getirdi. Çeşitli semtlerdeki hasarlı kazaların yanı sıra yaralananlar da oldu. Küçükçekmece"deki kazada ise, hasta sevkinden dönen ambulans kaza sonrası yan yattı. Ambulans içindeki 3 personel hafif yaralı olarak hastanede tedavi altına alındı.

Tekirdağ"dan İstanbul"a hasta getiren bir ambulans önünde giden taksiye çarptıktan sonra yan yattı. Saat 03.00 sıralarındaki kazada Küçükçekmece Askerlik Şubesi önünde seyir halindeki ambulans önünde giden taksiye çarptıktan sonra yan yattı. Ambulans şoförü ve 2 sağlık personeli kazada hafif şekilde yaralandı. Yaralılar ambulanslara konularak Avcılar Devlet ve Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastaneleri"ne kaldırıldı.

Öte yandan, Büyükçekmece, Bağcılar Esenyurt, Fatih, Kartal ve Şişli"de çok sayıda maddi ve hafif yaralamalı kazalar meydana geldi. Kazalarda hayatını kaybeden olmazken, binlerce liralık hasarlar oluştu.

Bu arada Topkapı"daki asırlık tarihi surlar da yağan yağmur ve fırtınaya dayanamadı. Kaleden kopan kaya parçaları cadde üzerine düştü. Kayaların düştüğü sırada yoldan geçen olmaması şans olarak değerlendirildi.


İSTANBUL'DA UYARI

İstanbul Meteoroloji Bölge Müdür Yardımcısı Ahmet Tayfun Yüksel, sağanak yağışın gün boyu devam edeceğini belirterek,
vatandaşları sel ve su baskınlarına karşı tedbirli olmaları konusunda uyardı.
AA muhabirine açıklama yapan Yüksel, kent genelinde yağışların etkisini sürdürdüğünü söyledi.
Yüksel, metrekareye yaklaşık 40-50 kilogram yağış düştüğünü ifade ederek, "Sağanak yağış gün boyu devam edecek. Daha önceki yağışlarla toprak doyduğundan bundan sonraki yağışlar doğrudan akışa geçiyor. Bu nedenle de su baskını ve sel tehlikesi gün boyu devam edecek. Vatandaşlarımızın sel ve su baskınlarına karşı tedbirli olması gerekiyor. Yağışlar akşam saatlerinden sonra önümüzdeki iki gün boyunca hafifleyerek sürecek" diye konuştu.
Mevsim normallerinin birkaç derece üzerinde seyreden hava sıcaklıklarında önemli bir değişiklik beklenmediğini belirten Yüksel, "En yüksek sıcaklık 20 derecelere kadar çıkıyor, en düşük sıcaklık da 15"e iniyor. Hava kapalı ve yağışlı olduğu için gece ile gündüz arasında çok büyük sıcaklık farkı yok" dedi.
Yüksel, rüzgarın da yarından itibaren güney yönlerden hafif şekilde eseceğini sözlerine ekledi.

BURSA'DA YAŞLI ADAM EVİNDE ÖLÜ BULUNDU
BURSA"da şiddetli yağış nedeniyle su basan evde 84 yaşındaki yatalak İsmail Güven boğularak yaşamını yitirdi. Bir çok ev ve işyeri sular altında kalırken, okullar bugün tatil edildi. Kente bir çok semt de geceyi karanlıkta geçirdi. Bursa"da son 24 saat içerisinde metrekareye 115.6 kilogram yağış düştüğü, bu oranın son 60 yılın rekoru olduğu belirtildi.

Yurdu etkisi altına alan şiddetli yağış Bursa ve ilçelerinde hayatı olumsuz yönde etkiledi. Son 24 saat içersinde metrekareye 115.6 kilogram yağışın düştüğü Bursa"da 300"e yakın fabrika, alış- veriş merkezi, işyeri ve ev sular altında kaldı. Derelerin taşması, cadde ve sokaklardaki rögarların tıkanması sonucu bir çok kişi işine gidemedi.

Yağışlar nedeniyle Osmangazi İlçesi"ne bağlı Alacahırka Mahallesi"nde zemin kattaki evde oğluyla birlikte yaşayan yatalak İsmail Güven, sabaha karşı evi su basması sonucu boğularak öldü. Olay sırasında yaşlı adamın oğlunun evde bulunmadığı belirtilirken, ceset savcının talimatı üzerine otopsi yapılmak üzere Bursa Adli Tıp Kurumu'na kaldırıldı.

Bursa Valiliği, aşırı yağış nedeniyle kentte görev yapan tüm kurtarma birimlerinin hazır bekletilmesi için talimat verdi.

TELEFONLAR KİLİTLENDİ

Son 60 yılın en fazla yamurunun düştüğü Bursa"da bir çok ev, işyeri, fabrika ve alışveriş merkezi sular altında kaldı. Özellikle merkez Yıldırım ve Osmangazi İlçeleri"nde Alacahırka, Panayır, Yavuzselim ve Ovacık Mevkii"nde yaşanan su baskınları nedeniyle itfaiye, polis, sivil savunma ve BUSKİ"ye ait telefonlar kilitlendi. Bir çok kişi işine gidemezken, bazı derelerin taşması, cadde ve batçıklardaki akarların tıkanması uzun araç kuyruklarına neden oldu. Bu nedenle bir çok kişi zamanında işlerine gidemedi.

JANDARMA SERVİSİ İLE YOLCULARI TAŞIDI

Yağışlar nedeniyle Bursa şehirlerarası otobüs terminali sular altında kaldı. Yolların kesilmesi sonucu terminale yetişemeyen yolcuları, Osmangazi İlçe Jandarma Bölük Komutanlığı"na bağlı ekipler, servis araçları ile getirip götürdü.

OKULLAR TATİL EDİLDİ

Bursa"da sağanak yağışlar nedeniyle kent merkezi ve ilçelerde bulunan 470 bin öğrencinin eğitim gördüğü 880 İlköğretim okulu ve liselerde eğitime bir gün süreyle ara verildi. Milli Eğitim Müdürü Atilla Gülsar, yağışların devam etmesi halinde yeniden değerlendirmesi yapacaklarını söyledi.

Bursa Meteroloji yetkilileri, sağnak yağışın bugün ve yarın da devam edeceğini duyurdu.

DHA