Anne ve Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV) ve Milli Eğitim Bakanlığının aile içi şiddet ve çocuk istismarını önlemek amacıyla geçen yıl başlattığı ''Şiddetsiz Aileler İçin Baba Eğitimi Projesi'' kapsamında 130 öğretmene Antalya'nın Kemer ilçesinde ''Baba Destek Programı'' semineri verilmeye başlandı.
 
Birleşmiş Milletler Kadının Güçlendirilmesi ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Örgütü desteğiyle geçen yıl başlatılan ''Şiddetsiz Aileler İçin Baba Eğitimi Projesi'' çerçevesinde ''Baba Destek Programı'' yürütülüyor. Erkeğin eğitilmesi yoluyla aile içi şiddetin önlenmesinin hedeflendiği programda, okul yöneticileri ve öğretmenlere seminer veriliyor.
 
Bu amaçla Kemer'deki bir otelde 130 öğretmenin eğitimine başlandı. 
 
Seminerin açılışında konuşan AÇEV Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ayla Göksel, babaların olumsuz davranışlarının çocuğa da yansıdığını kaydetti. 
 
Göksel, programa katılan babaların tutumlarında gözlenen değişiklikleri anlattı.
 
Milli Eğitim Bakanlığı Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdür Yardımcısı Sadrettin Gönültaş da son 20 yılda iç göç, ekonomik kriz gibi etkenlerin toplumda olumsuz davranışlara neden olduğunu söyledi. 
 
Bu olumsuzlukların zaman içinde aile içi şiddete yol açtığını belirten Gönültaş, bakanlık olarak yaklaşık 1 milyon aileye eğitim programlarıyla ulaştıklarını bildirdi.
 
Sağlıklı yetişmeyen nesillerden sağlıklı aile yetiştirmenin mümkün olmayacağını ifade eden Gönültaş, şöyle konuştu:
 
''Maalesef son yıllardaki eğitim sistemimizin yapısı aileleri hastalıklı, yaralı olarak piyasaya sürüyor. Eskiden malum, eğitimin manası terbiye demekti. Eğitim terbiye içindi. Dolayısıyla okuldan mezun olduğunda her şeyiyle mükemmel bir insan olarak çıkıyordu ama şu anda bir yarış sistemi var. Özellikle ilköğretimde SBS, orta öğretimde ÖSS'yi kazanma derdi. Maalesef çocuk, hayattaki birçok lüzumlu şeyi öğrenmeden mezun oluyor. Gençlerin okuldan mezun olduğunda hayatı için gerekli olanlardan ziyade sadece ve sadece üniversiteyi kazanmak için çabaladığını görüyorsunuz ve hayata atılırken birçok eksiklikleri görüyorsunuz. Onlardan da sağlıklı bir aile maalesef ortaya gelmiyor. Eski yıllarda bu eksiklikleri anneanne, babaanne gibi büyüklerimiz telafi ederken bugün çekirdek aile yapısında bu da ortadan kalkmıştır.''
 
Gönültaş, toplumda sadece kadının değil her ferdin birbirine şiddet uyguladığını, bunların telafisi için yasal düzenlemeler gerektiğini kaydetti.
 
-''ŞİDDET BÜTÜN KADINLAR İÇİN ORTAK SORUN''-
 
Baba Destek Programı Proje Koordinatörü Ecehan Balta, şiddetin 15-44 yaş grubu kadınlarda ölüme ve engelli olmaya yol açtığına işaret etti. 
 
Balta, Kadının Statüsü Genel Müdürlüğünün 2008 yılı araştırmasına göre, Türkiye'de kadınların yüzde 42'ye yakınının yaşamlarının herhangi bir döneminde şiddete maruz kaldığını kaydetti.
 
Her eğitim düzeyi, yaş ve statüden kadın ve çocuğun şiddete uğradığını belirten Balta, ''Kentte yaşayan ya da yükseköğrenim gören kadın şiddete uğramaz gibi bir olgu yok. Şiddet bütün kadınlar için ortak sorun'' dedi.
 
Emniyet Müdürlüğü kayıtlarına göre 2011'in ilk 6 ayında 26 bin kadının cinayet, şiddet ve tehdit mağduru olduğunu bildiren Balta, 105 kadın, 8 çocuk ve 2 bebeğin, çoğu birinci derecede yakınları tarafından öldürüldüğünü bildirdi.
 
Kadının Statüsü Genel Müdürlüğünün 2008 yılı araştırmasına göre, hiç şiddete uğramamış kadınların yüzde 19'unun annesinin de şiddete uğramamış olduğunun belirlendiğini bildiren Balta, ''Bir kadının annesi şiddet görmemişse onun da şiddet görme olasılığı düşüyor. Baba eğitim programı ne kadar etkili olursa onların kız çocuklarının şiddete maruz kalma ihtimali 2 kat düşecek'' diye konuştu. 
 
Seminer 9 Eylüle kadar sürecek.