Söke'de kadın derneklerinin bir araya gelerek oluşturdukları Kadın Platformu Kadınlara yönelik şiddete karşı dayanışma etkinliği düzenledi.
Kadın Platformu Sözcüsü Avukat Filiz Ceylan, kadın platformu üyeleri ile düzenlediği basın toplantısında, kadınlara yönelik şiddetin önemine dikkati çekti.
Şiddet mağduru olarak savcılığa baş vuran kadınlara ekonomik ve psikolojik destek sağlanmasını isteyen Ceylan, son dönemlerde sık sık gündeme gelen kadına yönelik şiddetin, kadın sivil toplum örgütlerini harekete geçirdiğini, 25 Kasım 1960'ta Dominik Cumhuriyeti'nde diktatörlüğe karşı mücadeleleri sırasında öldürülen üç kız kardeşin anısına 1981 yılından itibaren ilan edilen 'Kadına Karşı Şiddete Son Uluslararası Gün' etkinliğinin yurt genelinde her geçen gün benimsenmeye başladığını kaydetti.
Ceylan, dünya genelinde her üç kadından birinin fiziksel şiddete uğradığını dile getirerek, şöyle konuştu:
''Kadın cinayet kurbanlarının yüzde 70'i erkek partnerleri tarafından öldürülüyor. Her 4 kız çocuğundan biri cinsel şiddete uğramakta. Rakamlara göre Türkiye?deki kadınların yüzde 79'u fiziksel şiddete, yüzde 52'si sözel şiddete, yüzde 29'u duygusal şiddete, yüzde 8'i ise ekonomik şiddete maruz kalıyor. Resmi verilere göre, 2010 yılını ilk yedi ayında 226 kadın katledilmiş, 478 kadın tecavüze uğramış, 772 kadın taciz edilmiş ve 6 bin 423 kadın hastanelik olacak şekilde yaralanmıştır.''
Uluslararası hukuka göre devletlerin kadınların eşitlik, yaşam, özgürlük ve güvenlik haklarını, ayrımcılık, işkence ve insanlık dışı yada onur kırıcı muameleye maruz kalmama hakkını güvence altına almak için gereken önlemleri almak zorunda olduğunu dile getiren Ceylan, ''Kadınlara şiddet uygulanması bir insan hakkı ihlalidir. Devletin tüm kurumlarıyla sorunu çözme görevi vardır. Kadına şiddeti önlemeye yönelik çıkarılan yasal düzenlemelerin uygulanabilirliği ne yazık ki yetersiz kalmaktadır'' dedi.