Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın temmuz ayında açıkladığı ‘Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Ulusal Eylem Planı 2012-2015’te’ dünya genelinde kadına yönelik şiddet konusunda bazı istatistiklere de yer veriliyor. Buna göre kadına yönelik şiddet tüm dünyada varlığını sürdürüyor. BM Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesi Bildirgesi’nde kadına yönelik şiddet, ‘ister kamusal ister özel yaşamda meydana gelsin, kadınlara fiziksel, cinsel, psikolojik acı veya ıstırap veren ya da verebilecek olan cinsiyete dayalı bir eylem uygulama ya da bu tür eylemlerle tehdit etme, zorlama veya keyfi olarak özgürlükten yoksun bırakma’ şeklinde tanımlanıyor. Kadının yaşamına korku ve güvensizliği sokan şiddet, kadınların fiziksel ve ruhsal sağlığını olumsuz yönde etkileyerek, toplumsal yaşama katılımını engelliyor.

Dünya Bankası verilerine göre, dünya genelinde şiddet nedeniyle hayatını kaybeden 15-44 yaş grubundaki kadınların sayısı kanser, sıtma, trafik kazası ve savaşlar nedeniyle ölen kadınlardan daha fazla.

BM tarafından yapılan bir araştırmaya göre ise hayatının herhangi bir döneminde fiziksel şiddete uğrayan kadınların oranı yüzde 12’den başlayıp (Çin gibi), değişen bölgelere göre yüzde 59’lara (Zambiya) kadar yükseliyor.

BM İstatistik Bölümü verilerine göre de 1995-2006 döneminde hayatında en az bir kez fiziksel şiddete maruz kalan kadınların oranları ve ülke karşılaştırmalarına bakıldığında bazı örnekler şöyle: "Kanada yüzde 8; İsviçre yüzde 11, İtalya yüzde 14, Japonya yüzde 15, Danimarka yüzde 20, Avustralya yüzde 27."

Eylem Planı’nda şiddeti önlemeye ve şiddete maruz kalanı korumaya dönük tıbbi-yargısal-kolluk hizmetleri ve sosyal hizmetlere ilişkin masrafların da önemli bir maliyet oluşturduğuna dikkat çekiliyor. Ev içi şiddetin yıllık toplam maliyetinin İngiltere ve Galler’de 23 milyar pound, Yeni Zelanda’da 1,2 milyar dolar, Kanada’da ise 1.16 milyar dolar olduğu belirtiliyor. Avustralya’da ise kadına ve çocuğa yönelik şiddetin yıllık maliyeti 13,6 milyar dolar.