Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, yeni bir projeyi gündemine aldı. Bu kapsamda 'stüdyo ev' projesi üzerine yoğunlaşan bakanlık, sığınma evlerinde kalan kadınların, kendilerine ait dairelere yerleşmesine imkân tanıyacak. Bir oda ve bir salondan oluşan, kirası ve masrafı benzerlerine göre daha düşük olan konutlarda isteyen, çocukları ile birlikte de kalabilecek.
 
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, yurtlarda kalan çocuklar için 'sevgi evleri' ve 'çocuk evleri' kurarak koğuş tipi hayattan normal aile düzenine geçişi sağlamıştı. Sevgi evleri için sıfırdan villa tipi konut yaptıran Bakanlık, çocuk evleri için de normal mahallelerdeki binalardan daire kiralama yöntemini uyguluyor. Bakanlık, kadın sığınma evlerine alternatif olarak 'stüdyo ev' modelini düşünüyor. Projeye göre sığınma evlerinin şartlarını beğenmeyenler, stüdyo evlere yerleştirilebilecek. Bu evler, küçük olduğu için fiyatları ve masrafları da daha düşük olacak. Evler, kiralama yöntemi ile kadınlara tahsis edilebilecek. İhtiyacı bulunan tüm kadınlara stüdyo ev verilmesi bakanlığın 2023 hedefleri arasında.
 
KONUKEVLERİ SAĞLIKLI DEĞİL
 
Türkiye'de halen sağınmaevi, konukevi, sığınma merkezi gibi adlar altında 51'i bakanlık, 23'ü belediyeler, 3'ü de sivil toplum kuruluşları tarafından işletilen 77 merkez bulunuyor. Toplam kapasitesi bin 696 olan merkezlerde, geçtiğimiz ağustos ayında 472 kadın ve 133 çocuk olmak üzere toplam 605 kişi kalıyordu. Bakanlık, sığınma evlerinin geçici olarak kadın ve çocuklarının ihtiyacını karşılayabileceğine ancak zor şartlar altında bulunan ve konut ihtiyacı olanların uzun süreli konukevlerinde kalmasının sağlıklı olmayacağına dikkat çekiyor. Bu sebeple stüdyo evlerin kadınlar için önemli bir alternatif oluşturacağına vurgu yapılıyor. Uzmanlar, stüdyo evlerin dışında kendi ayakları üzerinde durabilmelerini sağlamak amacıyla kadınlara yüzde 10 oranında pozitif ayrımcılık yapılması, 15 yeni iş geliştirme merkezinin kurulması, bin yeni kadın girişimciye 20 milyon lira destek sağlanması, kentsel alanlarda artan kadın girişimciliğinin artırılmasına yönelik çalışmaların da yapılacağını aktarıyor. Bu hedeflerin de 2023 vizyonunda olduğu belirtiliyor.