Gölgede 38 derece olarak açıklanan hava sıcaklığının bağıl nemin yüzde 80 olması durumunda 73 derece, güneş altında ise 80 derecenin üzerinde hissedilebileceği, bu nedenle vatandaşların dikkatli olmaları gerektiği bildirildi.
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Meteoroloji Mühendisleri Odası İkinci Başkanı Mustafa Diren, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hava sıcaklıklarının giderek arttığını, gündüzleri özellikle yaşlılar ve çocuklar için riskli dönemlere girildiğini söyledi.

Hava sıcaklıklarının gölgede ölçüldüğünü, verilen tahminlerin gölgedeki sıcaklıklar olduğunu ifade eden Diren, güneş altında sıcaklığın belirtilen değerlerin çok üzerinde olabileceğini anlattı.

Diren, sıcaklıkların bağıl nemin de etkisiyle çok farklı değerlerde hissedilebileceğini vurgulayarak, şöyle konuştu:

'Meteoroloji Genel Müdürlüğü, tahmin sıcaklığını gölgeye göre veriyor. Bağıl nem etkisi ile hissedilecek sıcaklıklar verilmiyor. Aslında herkesin hissedilen sıcaklığı bilerek hareket etmesi gerekiyor. Örneğin 30 derece için bağıl nem yüzde 25 ise sıcaklık 28 olarak hissedilir. Nem yüzde 60'a çıktığında hissedilecek sıcaklık 33 derece, yüzde 80'lik nemde ise 38 dereceye ulaşır. Yaz aylarında en fazla karşılaşılan sıcaklık değeri ise 38 derecedir. 38 derece sıcaklık için yüzde 50 bağıl nemde hissedilen sıcaklık 50 derece olur. Nem yüzde 80 olduğunda sıcaklık 73 derece hissedilir. Güneş altında yüzde 80 nem düşünüldüğünde hissedilen sıcaklık 80 dereceyi geçebilir.'

Diren, özellikle deniz kıyılarında rüzgar olmadığı durumlarda nemin yükseldiğini ve sıcağın da etkisiyle bunaltıcı boyutlara ulaştığını vurgulayarak, 'Sıcaklık insanın dengesini bozabilir. 70-80 derecelik hissedilen bir sıcaklık insanı fiziksel ve ruhsal açıdan olumsuz etkileyebilir' dedi.

Sıcak geçen yaz aylarında güneşin dik geldiği durumlarda dışarı çıkılmamasını öneren Diren, yaşlılar ve çocukların yarım saatten fazla güneş altında kalması durumunda sağlık riskleri ortaya çıkabileceğine işaret etti. - yenişafak