Mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklar en çok çocuk ve yaşlıları olumsuz etkiliyor. Uzmanlar, çocukların sıcak çarpmalarına karşı korunmaları konusunda ebeveynleri uyarıyor.

Bursa Dörtçelik Çocuk Hastanesi Başhekimi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. İsmail Özcan, mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıklarının, sıcak çarpmaları başta olmak üzere birçok sağlık sorununa davetiye çıkardığını söyledi. Sıcak havanın en çok yaşlı ve çocukları olumsuz etkilediğine dikkat çeken Uzm. Dr. Özcan şunları kaydetti: “Çocukların zorunlu olmadıkça saat 10.00 ile 16.00 saatleri arasında dışarı çıkarılmamasını tavsiye ediyoruz. Sıcaklıkların arttığı bugünlerde çocukların bol miktarda sıvı almasının sağlanması gerekiyor. Çocuklara ince, açık renkli kıyafetler giydirilmeli. Çocuklar sıcak havalarda şapkasız ve şemsiyesiz dışarı çıkarılmamalı. Sıcak çarpması durumunda çocuklar hemen serin bir ortama alınmalı. Bulantı, kusma yok ise ağızdan sıvı verilmeli, kusuyor ise asla bir şey içirilmemeli. Çocuğun gölge olan yerlerde oynamasına özen gösterin. Çocukların bulundukları ortamlarda eğer klima ya da fan gibi araçlar çok fazla çalıştırılıyorsa derecelerinin iyi ayarlanmış olmalarına dikkat edin. Çok düşük derecelere ayarlanmış klimalar çocuğu sıcak havaların etkisinden korumak yerine onun üşüyerek hasta olmasına sebep olabilir.”

ÇOK SOĞUK GIDALAR YEDİRMEYİN

Çocukların sıcak havalarda çok soğuk yiyecekler yemelerini ya da içecekler içmelerinin engellenmesi gerektiğine vurgu yapan Bursa Dörtçelik Çocuk Hastanesi Başhekimi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. İsmail Özcan, çok soğuk yenen bir dondurma, çok soğuk içilen bir bardak suyun çocuğun sağlığını olumsuz etkileyebileceğini dile getirdi. Sıcaklarda çocuklara sık sık duş aldırılmasını tavsiye eden Dr. Özcan, “Böylece terlemenin yol açabileceği pişik ve çeşitli kızarıklıkların önüne geçmiş olursunuz. Çocuklarınızın ense bölümünde sık sık terleme oluyorsa saçlarını kestirebilirsiniz." tavsiyesinde bulundu.