Türkiye'yi etkisi altın alan Afrika sıcakları hayatı olumsuz etkilerken meşrubatçıların yüzünü güldürdü. Öğlen saatlerinde hava sıcaklığının 35 santigrat dereceyi bulduğu Aydın'da vatandaşlar asırlık gelenekle serinlemeye başladı. Aydın'a has serinleme gelenekleri arasında yer alan kar helvası da en çok tercih edilen yaz yiyecekleri arasında yerini aldı. Bu yıl sezona 15 gün önce başladıklarını belirten Aydınlı kar helvacılardan Sabahattin Yakar, satışlardan oldukça memnun olduklarını söyledi.
Aydın'da yaklaşık bir haftadır etkili olan sıcaklar hayatı olumsuz etkiliyor. Aniden bastıran sıcaklar nedeniyle vatandaşlar mecbur kalmadıkça öğlen saatlerinde sokağa çıkmamaya gayret ediyor.
Sıcaktan bunalan bir çok kişi de kar helvacılara akın ederek Mayıs ayının son günlerinde kıştan kalma kar yemenin zevkini çıkarmaya başladı. Dede mesleğini 40 yıldır sürdürdüğünü belirten Sebahattin Yakar, vatandaşları olumsuz etkilese de artan sıcaklar sayesinde işlerin açıldığını söyledi. Kar helvasının yaklaşık 3 bin yıllık tarihe sahip olduğunu ancak gelişen teknoloji nedeniyle ülkenin pek çok ilinde tüketilmediğini belirten Yakar, “Yaptığımız araştırmaya göre kar helvası ilk defa Roma İmparatoru Neron, gladyatör dövüşlerini izlerken yemiş. O dönemde imparatorun hizmetçilerinden biri, dağın zirvesinde bulunan karlardan toplayıp bal ve çeşitli meyvelerle karıştırarak gladyatör dövüşü izlemekte olan İmparator Neron'a ikram etmiş. İmparator Neron o güne kadar hiç tatmadığı bu yiyeceği çok sevmiş ve hizmetçisini ödüllendirmiş. Romalılardan kalma bu yöntem Aydın'da halen devam ediyor” dedi.
Müşterilerine pekmez, karadut veya vişne şerbeti ile karıştırarak verdiği karı kışın dağların zirvesinden toplayıp özel bir metotla yine dağlarda kazılan kuyularda sakladığını kaydeden karcı Sebahattin Yakar, tamamen doğal olduğu için kar helvasının kesinlikle zarar vermediğini iddia etti.
Bu yıl fiyatlara zam yapmadığını belirten Yakar, kar helvasının bardağını 1 YTL'den sattığını ve sürümden kazandığını söyledi.